“Turističke priče” u fantastičnom ruhu

Jubilarni deseti Festival fantastične književnosti okupio je tijekom proteklog vikenda u Pazinu i Opatiji brojne poklonike SF i fantasy literature, koji su u dvodnevnom zajedničkom druženju s piscima mogli uživati u nekoliko zanimljivih predavanja te raspravljati o novitetima u svijetu znanstvene fantastike.

Priznati pazinski skup fantastične literature ove je godine po prvi put gostovao u Opatiji, gdje su u vili Angiolini predavanja o turizmu u SF književnosti održali pisac
Boris Švel te astronom Korado Korlević, a uz njih na skupu je sudjelovalo još nekoliko publici dobro poznatih domaćih autora ovog književnog žanra. Ovom prilikom u sklopu 10. Festivala fantastične književnosti u najstarijoj opatijskoj vili prezentirana je i nova zbirka kratkih SF i fantasy priča na kojoj su se našla djela 18 pisaca, objedinjenih pod nazivom “Turističke priče”, što je ujedno bila i središnja tema skupa u vili Angiolini.

– Istra kao najturističkija regija na Jadranu, i Opatija kao kolijevka jadranskog turizma ponudile su piscima pregršt intrigantnih tema, i po već ustaljenom običaju,  rezultat našeg festivalskog natječaja ne samo da je ispunio, već je i premašio očekivanja. U pričama u ovoj zbirci pisci su osmislili zbilja različite nove oblike i vidove turističke ponude te zanimljive turističke atrakcije, a neke od ideja turistički poduzetnici možda će iskoristiti i u stvarnome životu – istaknuo je urednik zbirke Davor
Šišović.

Kako ističu domaći fantastičari, tematika svemirskoga turizma u posljednje se vrijeme nameće kao vrlo plodno tlo za istraživanje te okvir za kreaciju literarnih zapleta  medu piscima ovoga žanra, a ovogodišnja zbirka koju je iznjedrio pazinski festival po prvi put se na jedan posve drugačiji način pozabavila obradom teme Istre, Opatije i turizma.

– U SF knjigama i filmovima toliko je malo toga ostalo neistraženo, tako da se u jednom trenutku moralo naći vremena i prostora za – dokolicu. Izumiteljima, ratnicima i istraživačima ponekad zatreba odmor, tako da su prvi svemirski junaci postali ujedno i prvi svemirski turisti, kazao je Šišović.

Spajanjem čitatelju dobro poznatih toposa te društvenog i kulturnog miljea Istre i Opatije kroz razne maštovite varijacije, neki od autora u zbirci “Turističke priče” na originalan način, kroz svoje projekcije budućnosti na ponekad vrlo pronicljiv način, uspjeli su progovoriti o našoj (turističkoj) prošlosti te sadašnjosti.

– Festival fantastične književnosti izuzetna je uvertira u dogadanja koja nas očekuju u vikendu koji je pred nama, kada u Opatiji započinje SF & F konvencija  “Liburnicon” na kojoj će, izmedu ostalih, sudjelovati i kanadska književna zvijezda Guy Gavriel Kay, rekao je opatijski dogradonačelnik Ernie Gigante Dešković, takoder jedan od autora u zbirci “Turističke priče”.

Glas Istre, 17. kolovoz 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.