„Supci pud mavricun“ nedjelju na Grimaldi

foto: Radioistra.hrŠesti susret mladih svirača na istarskim narodnim i tradicijskim instrumentima pod nazivom “Supci pud mavricun” održat će se ove nedjelje, 17. travnja na Grimaldi. Svirači se mogu prijaviti u Grimaldi od 16 sati, a sam susret svirača počinje u 17 sati. U galeriji „Girmalda“ u 15 sati otvoriti će se izložba fotografija sa foto natječaja na temu „Boška“. Posjetitelje nakon susreta svirača još očekuje koncert etno skupine „Veja“ i plesna zabava uz Replay bend.

Susret ”Supci pud mavricun” pokrenuli su Udruga mladih Pagubice, Mladi Grimalde i Radio Istra, s ciljem poticanja i očuvanja istarske tradicijske glazbe i vrijednosti za naredne generacije. S obzirom da je ulog u mladost zapravo ulog u budućnost,a i zbog toga što bi to bila jedinstvena takva manifestacija u Istri, organizatori su odlučili da ovaj susret bude isključivo susret mladih svirača do 30 godina starosti.

Susret je nazvan ”Supci pud mavricun” što na dijalektu znači ”Svirači ispod duge”. Naziv nije slučajan već je osmišljen tako da dijalekt u nazivu simbolizira tradiciju, a mavrica ili duga predstavlja ljepotu, svježinu i šarolikost mladosti te najavu nekog novog vremena za tradicijske glazbe u Istri. Na susretu se tako mogu čuti zvuci roženica, šurle, miha, mišnice, cindre, bajsa, vijulina, maklarina i drrugih tradicijskih glazbala.

Ideja ovog susreta je da se okupe isključivo mladi svirači, da se održi na Grimaldi – jednom od najljepših istarskih vidikovca, s ciljem očuvanja istarske tradicijske. Posjećenost susreta od oko 3000 posjetitelja zaista oživi to prekrasno mjesto, ali i dokazuje da cilj susreta ima široku potporu javnosti kako mlađe tako i starije populacije.

Organizatori susreta su Udruga mladih Pagubice, Mladi Grimalde i Radio Istra uz pokroviteljstvo Istarske Županije i Općine Cerovlje.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.