“0,0” nema previše smisla

0 PromilaI na kraju treće godine provedbe novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema svemu sudeći, bit će potvrđen negativni trend povećanja broja prometnih nesreća i posljedica tih nesreća.

Naime, najnovije MUP-ove statistike, zaključene posljednjeg dana rujna, govore o gotovo tri tisuće nesreća više nego lani, poginulih je više za tridesetak, a ozlijeđenih je čak oko 2100 više nego lani u istom razdoblju. Podsjetimo, lanjske su prometne statistike također bile lošije od preklanjskih u svim spomenutim kategorijama.

Dakle, sudeći prema golim brojkama, stanje sigurnosti u prometu sve je gore, odnosno novi i stroži zakon, koji je na snazi od kolovoza 2004., nije ga poboljšao. Osim brojaka, i analize pojedinih područja unutar MUP-ovih zbrojenih izvješća pokazuju neefikasnost provedbe zakona.

Naime, prije tri godine novi je zakon najviše odjeknuo zbog uvođenja “prohibicije”, odnosno potpune zabrane alkohola za vozače. Usto, glavne su mu karakteristike bile puno veće kazne i usmjerenost prema nekim kategorijama, npr. prema mladim vozačima ili motoristima. Upravo u tim kategorijama (alkohol, mladi vozači, motoristi) i ove se godine bilježe najnegativniji podaci.

Konkretno, ukupan porast broja poginulih u devet mjeseci sa 445 na 475 može se pripisati upravo vozačima na dva kotača. Prometnih nesreća s mopedima i motociklima bilo je oko 20 posto više nego lani, a u njima je ove godine do kraja rujna poginulo 107 osoba, dok je lani ta brojka iznosila 73 poginule osobe. Dakle, povećanje od 34 poginula (46 posto) čak je veće od ukupnog povećanja te su prema statistika.

Lani je alkohol proglašen krivcem za 3379 nesreća sa stradalima, što je bio porast od 12 posto, a ove godine brojka je još pesimističnija jer je u devet mjeseci zabilježeno 2929 nesreća zbog alkohola sa stradalim osobama, što je čak 20 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Mladi vozači (u dobi od 18 do 24 godine) kao treća najkritičnija kategorija sudionika u prometu donekle su stavljeni pod kontrolu represivnim zakonskim odredbama, ali ne dovoljno. Još uvijek se bilježi devet posto više takvih nesreća nego lani, ali u njima je na sreću manje poginulih. Mladi su vozači ove godine skrivili pogibiju 76 osoba, a lani je ta brojka iznosila 89 poginulih.
Još jedna problematična kategorija, u kojoj su djelomično i mladi, vozači su bez položenog vozačkog ispita. U toj je kategoriji, naime, zabilježen porast prometnih nesreća od čak 21 posto.

Jedan od važnijih razloga lošijih statistika je i preslaba policijska represija prema najkritičnijim kategorijama sudionika u prometu. U policiji se opravdavaju da poduzimaju sve raspoložive mjere, ali svjedoci smo trošenja tisuća kuna u neefikasne oglase po novinama, umjesto da se iskoriste za financiranje konkretnih policijskih akcija na najopasnijim mjestima.

Večernji.hr

3 komentara na ““0,0” nema previše smisla”

 1. Anonimno napisao:

  Idemo dalje!

 2. Lino napisao:

  Pa, opće je poznato da ljudi sve ča im je teže u životu, više piju. Kako smo krenuli forši ćemo doć kako rusi :) Forši zakon 0,0 ni loš a neki drugi jesu???
  Jbt koliko forši….

 3. Anonimno napisao:

  nema zakona za ovaj nas mentalitet

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.