10. Kazališni kamp u Zagrebu i Pazinu

2Kazališni kamp ove će se godine održati u svojem jubilarnom, desetom izdanju na čak dvije lokacije – u Zagrebu i Pazinu.

Teatar Tirena i ove godine organizira niz radionica za učenike, studente, pedagoge ali i profesionalne kazališne djelatnike. Nakon što je prošle godine održan samo ‘Kvarat kampa’ u Zagrebu, ove će se godine Kazališni kamp odvijati na dvije lokacije – u Zagrebu i Pazinu, kako bi se što većem broju polaznika omogućilo sudjelovanje u radionicama.

Zagrebačko izdanje Kazališnog kampa održat će se od 26. lipnja do 7. srpnja a sastoji se od dvanaest nevezanihradionica u trajanju od 1-3 dana):

1. Igrom do igre (Tina Hofman)
2. Meeting Shakespeare (Marcus Fernando)
3. Poi (Iva Milley)
4. Kazalište za najmlađe (Tina Hofman, Nina Horvat)
5. Pljesni, skoči, otpleši (Marija Šorša)
6. Govorenje poezije (Marina Petković Liker)
7. Crna kraljica 1, 2, 3! (Iva Milley)
8. Pisanje scenarija (Tanja Kirhmajer)
9. Prisvajanje monologa (Petra Težak)
10. Procesna drama (Ines Škuflić Horvat)
11. Uvod u psihodramu (Damir Miholić)
12. Razvojna biblioterapija i odgojna drama (Jasna Šojer)

Kazališni kamp u Pazinu sastoji se od dvije radionice – Kazalište i prostor (Iva Milley i Maja Sviben) i Kazalište za najmlađe (Ivan Kristijan Majić) a trajat će sedam dana (19. -26. srpanj).

Kazališni kamp je kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje rade s djecom i mladima. Kroz njega se promiče razvoj kazališne kulture, stjecanje stručnog znanja iz kazališta kao medija, te afirmacija mladih umjetnika. U devet godina održano je 135 radionica u kojima je sudjelovalo preko sedam stotina polaznika. Kazališni kamp je 2011. dobio godišnju nagradu Hrvatskog centra za dramski odgoj za posebni doprinos dramskom odgoju te sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga.

Prijave traju do popunjenja radionica na e-mail adrese [email protected] i [email protected] .

OPIS RADIONICA (Kazališni kamp u PAZINU 19.07. – 26.07.2014.) :

1. KAZALIŠTE I VRIJEME

Vrijeme kao takvo nastalo je prije plus minus 13,75 milijardi godina, u istom trenutku kada i prostor. Kazalište je nastalo nešto kasnije. Prilikom rada na predstavi, autori i izvođači se često bave samo sadržajem, a o vremenu se razmišlja na sljedeći način: ‘Imamo još sedam dana do premijere. Nedovoljno!’ S obzirom da je vrijeme najgore mjesto na kojem se glumac može izgubiti, u ovoj radionici pokušavamo ispitati koju važnost ono ima kao neizbježni i neizostavni scenski element. Za kazališnu izvedbu sigurno je jedan od ključnih pojmova jer se podrazumijeva njegovo korištenje na nekoliko različitih razina, od stvarnog vremena trajanja izvedbe, preko vremena u koje se izvedba smješta, do zamišljenog vremena trajanja radnje… Radionica je zamišljena kao pokušaj udaljavanja od klasičnog poimanja vremena kao vremena radnje, kao istraživanje pojmova trajanja, elipse, ponavljanja, ubrzavanja, usporavanja, simultanosti, kolaža, itd. Svime ovime bavit ćemo se, naravno, u korelaciji s prostorom, ili bi bolje bilo reći različitim prostorima, jer svaki prostor nosi i svoje vrijeme, a posluži li nas – opet vrijeme, ovaj put ono koje bismo nazvali meteorološkim (ne)prilikama, neke bismo vanjske prostore Pazina mogli iščupati iz ljetne uspavanosti. Kroz niz vježbi i improvizacija stvarat ćemo kratke izvedbene iskaze, a onda ih rastezati, sažimati, ponavljati u petlji, dodavati, oduzimati, mjeriti metrom, mjeriti štopericom ili priložnim oznakama vremena i nadamo se, usput zaboraviti da je sedam dana malo!

Polaznici: srednjoškolci, studenti, voditelji aktivnosti za djecu i mlade, amateri i profesionalci spremni i motivirani za rad.

Voditeljice: Iva Milley, dramska pedagoginja, Maja Sviben, dramaturginja

2. KAZALIŠTE ZA NAJMLAĐE

Ova radionica polazi od pretpostavke da za kazalište nitko nije premlad. Kazalište komunicira iskustvom, a upravo tako djeca najviše vole upoznavati svijet. Treba samo pogledati iz njihove pozicije i otvara se čitav svemir mogućnosti za kazalište, iskonsko kazalište u kojemu se isprepliću slike, dojmovi, ritmovi, mirisi, dodiri… Svijet koji je nama uobičajen, a djeca ga svakodnevno otkrivaju. U njemu je sve novo i zanimljivo – i važno. Kazalište za najmlađe stoga je ambiciozan i zanimljiv zadatak, a na putu k tome da ga ostvarimo morat ćemo razviti svoje glumačke vještine, upoznati osnove animacije predmeta i lutaka, osvijestiti govor i pokret, ritam i glas. Cilj radionice je da polaznici upoznaju mehanizme kazališta i mogućnosti koje im pruža u radu s djecom, ali i da steknu vještine koje im omogućuju da sami nastave istraživati taj medij. Tijekom radionice polaznici će pripremati male autorske predstave, koje ćemo izvoditi vrtićkoj djeci u Pazinu.

Polaznici: odgajatelji, učitelji, voditelji aktivnosti za djecu predškolske i rane školske dobi

Voditelj: Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog

radionice.info

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.