11. Dani Julesa Vernea u Pazinu

jules_verne_days_2008.jpgManifestacija je to koja je u mnogo čemu «pionirska», ne samo u Pazinu već i u širem okruženju.

Mnoge su pazinske manifestacije ili stasale u okviru Dana Julesa Vernea, pa se osamostalile (Oldtimer susret, Vaterpolo na zarečkom, Istrakon, Festival fantastične književnosti), ili smo bili inspiracija mnogim organizatorima diljem Istre (ali i Hrvatske) koji su preuzeli neke naše ideje (balone, kostimiranje, odavanje počasti piscu, postolovne utrke itd) nadogradili ih i razvili u daleko posjećenije manifestacije nego što je naša.

Ove godine, zahvaljujući izgradnji pazinskog pročistača po prvi put možemo našu manifestaciju reklamirati i hrabro ponuditi i na turističkom tržištu, pa smo pripremili i mnoge novosti u organizaciji.

Jedanaesti Dani Julesa Vernea održat će se od 22. do 29. lipnja. Prva verzija programa upravo je objavljena «on line» na stranicama: www.tzpazin.hr/jvdays/JVD2008

Katedrala Svetoga JustaOtvaranje u Trstu

Po prvi puta će, baš kao i u Jules Verneovom romanu, čitava priča započeti – u Trstu, na tornju katedrale Svetoga Justa gdje će 22. lipnja 2008. u 16:00 biti otvoreni ovogodišnji Dani Julesa Vernea. Biti će na otvaranju i «ona dva probisvjeta» Sarcany i Zirone u potrazi za srećom. Tko će ih utjeloviti neka ipak ostane tajna.

Gradska knjižnica – suorganizator godine

Od ove godine po prvi puta kao samostalna institucija u organizaciju se više nego primjetno uključila i pazinska Gradska knjižnica koja u sklopu Dana Julesa Vernea izvodi čak četiri vlastita i samostalna programa. Najprije je u utorak 24.06. na programu DAN PODMORNICA u sklopu kojeg će se otvoriti izložba «Ilustracije podmornica u romanima Julesa Vernea», nakon čega slijedi predavanje stručnjaka za povijest podmornica Andreja Korbara pod nazivom Jules Verneov Nautilus: “Mašta i ostvareni san” i na kraju predstavljanje istarskog SF romana kojem se radnja i odvija u Istri «Projekt Meduza» autora Vladimira Gagliardia iz Premanture.
Gradska knjižnica je i samostalni organizator igrokaza «U potrazi za Nemom» koji su osmislili sudionici kreativnih radionica koje se u knjižnici održavaju već duže vremena pod nazivom «Utorkom u knjižnici» a premijera igrokaza je u petak 26.lipnja na terasi Spomen Doma u Pazinu.

uspiljim_avan_mat_sandorf.jpgIz avanture u avanturu

Avanturistički pohod stazom Matijaša Sandorfa jedan je od najpopularnijih sadržaja Dana Julesa Vernea i održat će se u srijedu 25.lipnja. To je zapravo cjelodnevni izlet od Pazina do Rovinja. Stazom koju je Matijaš Sandorf prešao podzemnim putem od Pazinske jame do Lima pa kopnom do Rovinja sudionici se kreću u jules verneovskom stilu – koristeći najrazličitije načine prijevoza. Iz Pazina krećemo vlakom do Žminja, pa pješke do ruševina Dvigrada, zatim biciklima ili pješke do Lima, brodom do Rovinja i autobusom do Pazina.

Put oko pazina u osamdeset minuta neobična je pustolovna utrka u kojoj se dvočlani timovi takmiče u savladavanju staza u dolini Pazinčice. Kreću najprije biciklom, pa trčeći do vodopada Zarečki krov, nakon čega uz putokopazinau80minuta07cilj09ds.jpgpomoć napuhane kamionske zračnice savladavaju «brzace» Pazinčice, pa opet biciklom i trčeći kroz Pazinsku jamu. Utrka je neobična i po tome što nakon svih prepreka koje pred njih postavlja atraktivna staza timovi u cilj moraju doći potpuno – suhi, zbog čega sa sobom cijelim putem nose kofer sa rezervnom odjećom. Ulazak u cilj je tako prava revija maštovitih kostima za što se, naravno, dobivaju dodatni bodovi. Utrka će se održati u subotu 28.06. u 16 sati sa startom na terasi Hotela Lovac, a ove su godine po prvi puta dirigentsku organizatorsku palicu utrke preuzeli pazinski «Trickeri».

putusredistezemljeiiekipa13rs.jpg Put u središte zemlje – avantura je u pazinskom podzemlju koju organizira Speleološko društvo Istra već treću godinu za redom. U pratnji speleologa svim zainteresiranima koji se unaprijed prijave biti će omogućeno da se upute u tamu pazinskog podzemlja sa speleološkom kacigom na glavi i osobno dožive grandiozno grotlo Pazinske jame, te se na taj način upišu u «Galeriju pazinjana».

mathiassandorfupazinu13av.jpgKostimirana završnica

Završnica Dana Julesa Vernea održava se u nedjelju 29.06. a počinje slikarskom manifestaciom «Ex tempore» koju po prvi puta organizira pazinsko Društvo likovnih stvaratelja.
Pazinsko folklorno društvo će nam na potezu od Starog trga do Kaštela rekonstruirati život u Pazinu u drugoj polovini XIX stoljeća.
U kasnim popodnevnim satima ulicama grada će u pratnji austrougarskih žandara biti sprovedeni Mathias Sandorf i prijatelji, da bi im u dvorištu Kaštela bilo suđeno. Potaknuti uspjehom prošlogodišnjih inscenacija, kada su kao kostimirana publika u krinolinama i frakovima nastupili mnogi naši sugrađani, ove godine namjeravamo animirati još veći broj kako sugrađana tako i gostiju da nam se kostimirani pridruže i osjete dah prohujalih vremena. U dvorišu Kaštela će biti podijeljene i nagrade slikarskog natječaja, a biti će i predstavljeno prvo hrvatsko izdanje romana «Claudius Bombarnac» koji izlazi kao prva knjiga u ediciji sabranih dijela Julesa Vernea izdavačke kuće «Zoro».
Svi gospodski kostimirani sudionici biti će pozvani u svečanu salu Kaštela – Rotondu na «Veliku proslavu pobjede pravde» koju organizira pazinski kapetan i bit će ima omogućeno da na sat vremena osjete kako je proslava u Rotondi mogla izgledati prije 150 godina, što se jelo, što se pilo, i čime su se u takvim prigodama pazinska gospoda zabavljala. Za ovaj dio programa obavezan je gospodski način odjevanja iz druge polovine 19. stoljeća.

Istovremeno će u dvorištu Kaštela i na terasi ispred Kaštela FD Pazin organizirati i zabavu za «puk pazinski».

Poseban poklon sudionicima

Etnografski muzej Istre i Jules Verne klub pripremili su za sve učesnike i sponzore manifestacije poseban poklon. Radi se o kromolitografiji Pazina iz polovine 19. stoljeća autora Georga Schetha koja će biti tiskana na plakatu ovogodišnje manifestacije na način da kasnije može krasiti svaki pazinski poslovni ili privatni prostor i još vas dugo potsjećati na Pazin i Dane Julesa Vernea. Ukoliko želite imati više primjeraka plakata možete ih naručiti «online» slijedeći upute na stranicama manifestacije www.tzpazin.hr/jvdays/JVD2008, a na isti se način možete rezervirati svoje mjesto za svaki od ovdje opisanih programa.

tvojih5min13rs.jpgA gdje su baloni?

Iako su baloni poslijednjih deset godina bili uvijek sastavni dio, pa čak i zaštitni znak manifestacije, ove godine ih možda i neće biti budući da potraga za sponzorom ovog dijela manifestacije – još traje.

Za Jules Verne Klub

Davor Šišović 098 814 435
Radenko Sloković 091 750 41 25

7 komentara na “11. Dani Julesa Vernea u Pazinu”

 1. mojpotok napisao:

  Pravi link na galeriju pazinjana s nezaobilaznim Janetom u glavnoj ulozi je ovaj http://tzpazin.hr/jvdays/JVD2008/galerija_pazinjana.htm
  R

 2. Radenko napisao:

  Nadopune programa:
  1. postavljeni detalji vezani uz slikarski Ex tempore na adresi http://www.tzpazin.hr/jvdays/JVD2008/Ex%20tempore.htm
  2. Dodani novi sponzori: Autokuća Etradex, Etradex, i IMG immobilien
  3. Prijave za sve programe su započele – osigurajte na vrijeme svoje mjesto na željenom neobičnom putovanju
  4. Prva grupa “Puta u središte zemlje” u subotu ujutro popunjena!

  Radenko

 3. Radenko napisao:

  Nadopune programa 2:
  1. Postavljene nadopune i posebna stranica za Veliku pobjedu pravde na http://www.tzpazin.hr/jvdays/JVD2008

  2. Postavljen je i link na prošlogodišnju galeriju Proslave pravde

  Svi koji se žele obući u kostime iz 19 stoljeća više su nego dobrodošli. Preporučamo Kazalište u Rijeci. Treba se javiti kod gospođe Sali u njihovu garderobu koja se nalazi na Sušaku, prva ulica lijevo iznad bolnice. Rade od 8 do 12 svakim radnim danom. Najam kostima košta 100 kn (za 7 dana), koje treba platiti odmah, te ostaviti još dodatnih 100 kn kao “kaparu”. U slučaju ako kostim vratite s potvrdom da je komijski očišćen tada vam tih 100 kn vraćaju. Oni koji žele preuzeti neku konkretnu ulogu povijesne ličnosti iz Pazina toga vremena neka se jave na email oknedar(at)gmail.com. Tada će im troškovi najma biti refundirani.

  3. Dodani su neki novi sponzori kojima srdačno zahvaljujemo: Istarska županija i agencija Birikina iz Rovinja

 4. studentica napisao:

  “prvi put možemo našu manifestaciju reklamirati ” mislite oglašavat ili promovirat!!? (reklama, odnosno reklamacija je nešto sasvim suprotno od oglašavanja, a prema kontekstu shvaćan da govorite o oglašavanju i/ili promociji).. inače svaka pohvala za osmišljavanje sadržaja manifestacije.. vrlo inovativno i zanimljivo :)

 5. Anonimno napisao:

  Curo draga studiraj i dalje jer reklama i reklamacija ipak nisu isto,

 6. Anonimno napisao:

  ćemo se obuć za 100kuna vero ćemo
  i za još 100

 7. pazinjanka napisao:

  sve pohvale…
  i jedna velika kritika ne nekog debila koji je jahao crno – bijelog konja.. kreten je doslovno konja šakama udarao po glavi i vukao ga za girvu!!!!
  smeće jedno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.