Razbijen jedan od najvećih lanaca krijumčara kokaina

Kako nezaposleni obrađivač metala i kućanica mogu zaraditi imovinu vrijednu najmanje 7 milijuna eura, pitanje je na koje je odgovor dala međunarodna policijska akcija, kojom je razbijen jedan od najvećih lanaca krijumčara kokaina.

Uhićene su 23 osobe, a deset je naših državljana. Sumnja se da je ta skupina, koju su predvodili Stjepan Prnjat (36) iz Kastva, uhićen u Frankfurtu, i Milan Štifanić (36), uhićen u Puli, od 2000. iz Kolumbije u 20 navrata prošvercala najmanje 200 kg kokaina.

Zaradili su po 7 milijuna eura i ulagali u nekretnine, a u posao pranja novca, sumnja se, obojica su uključili i obitelji – Prnjat majku i sestre, a Štifanić roditelje.

Akcija kodnog imena kolovoz počela je lani, nakon što je u kolumbijskoj luci Kartageni u spremniku jedne jahte nađeno 100 kg tekućeg kokaina. U studenom 2006. kod Milana uhićen je Miklešić sa 20 kg kokaina.

Tada se shvatilo da je riječ o istom kraku narkomafije, koja drogu iz Kolumbije doprema u Europu. Drogu su skladištili u kućama u Amsterdamu, Rotterdamu i Madridu, nakon čega su je distribuirali u Španjolsku, Nizozemsku, Italiju i Hrvatsku.

Sumnja se da su Prnjat i Štifanić kokain prerađivali u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji. Lov na narkodilere u Hrvatskoj je počeo početkom ove godine, kada je Županijski sud u Rijeci izdao 45 naloga za izvide nad 15 osoba.

Štifanić tražio pomoć policije u Puli kad je pucano u njegov A6

Prvi put, i prije podnošenja kaznene prijave, blokirana je imovina osumnjičenika. Sajonara Čulina, zamjenica ravnatelja USKOK-a, rekla je da su na kokainu mjesečno zrađivali između 50.000 i 120.000 eura, te novac polagali na bankovne račune, svoje ili svoje obitelji.

Prvoosumnjičeni (Prnjat, nap. a.) tako je 2001. u Ičićima kupio zemljište od 2000 četvornih metara, na kojem je sagradio vilu od 1000 četvornih metara. Ishodio je potrebne građevinske i lokacijske dozvole, nakon čega je sagradio vilu s 13 apartmana, videonadzorom… Kuću je koncem lipnja ove godine za pet milijuna eura prodao Slovencu.

Istovremeno je 3. srpnja podnio zahtjev za registraciju tvrtke, čiji je temeljni kapital bio 20.000 kuna. Registracija je dovršena 27. srpnja, nakon čega je on u temeljni kapital tvrtke unio i vrijednost prodane vile, čime je temeljni kapital povećao na 27 milijuna kuna – objasnila je S. Čulina način pranja novca.

Prnjatu je novac od vile sjeo na bankovni račun u Sloveniji, koji mu je zamrznut, a on je zajedno sa sestrama i majkom kupovao nekretnine po Lovranu.

Do sada mu je na pet bankovnih računa u Hrvatskoj zamrznuto 4,7 milijuna eura, na računu u Sloveniji 2,2 milijuna eura, a zamrznuta mu je i imovina – stanovi i kuće u Hrvatskoj vrijedni oko 415.000 eura te stan u Njemačkoj vrijedan oko 309.000 eura.

Gradio pulskoj policiji pred nosom?

Milan Štifanić (35), uhićen u akciji “kolovoz” i drugoosumnjičeni za organiziranje zločinačke organizacije ima kuću i vikendicu na području Pule, vrijedne 1,6 milijuna kuna a vozi audi A6.

Nekretnine je upisivao na svoje ime te imena svojih roditelja. Kao što vidite, oni su u ovom poslu imali snažnu logistiku kazala je Sajonara Čulina iz USKOK-a. O imovini Milana Štifanića (35), prije nekoliko dana uhićenog zbog iznude, a potom predanog riječkom sudu u vezi s akcijom kolovoz, zna se da je bio vlasnik vikendice te višestambene troetažne zgrade u Ulici 43. istarske divizije.

Izvjesno je i da je prije nekoliko godina novac investirao u izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog prostora stotinjak metara od zgrade PU istarske, a sve kako bi oprao nezakonito stečeni novac.

O tome na policiji nismo dobili potvrdu, no doznajemo da će se u istrazi Štifanićeve imovine provjeriti i ti navodi. Štifanić je odavno poznat policiji. Više puta je uhićivan, no nikad ni za što nije osuđen.

Protiv njega vodili su se postupci zbog kamatarenja i pokušaja ubojstva, a sam je prije nekoliko godina preživio atentat kad je na njega bombu bacio Ante Zirdum, zbog čega je potonji i osuđen.

Štifanićeva glavna suradnica bila je njegova bivša supruga Gordana, koja je zajedno s njim bila optužena zbog kamatarenja, no danas su na ratnoj nozi. Prije nekoliko je mjeseci Štifanić prijavio pokušaj ubojstva u kojem je na njegov audi pucano iz drugog vozila, a navodno ga je organizirala Gordana. Osim toga, prijavio ju je i zbog otmice djeteta, te je za njom raspisana tjeralica, donosi Večernji list.

Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.