Pretili u većoj opasnosti od tumora

Pretili ljudiČak i oni koji nisu pretili, ali imaju viška kilograma, morali bi izgubiti na težini ako žele smanjiti opasnost od tumora, stoji u velikoj međunarodnoj studiji. Svjetski fond za istraživanje tumora proveo je dosad najveće ispitivanje odnosa životnoga stila i tumora i izdao nekoliko oštrih upozorenja.
Među ostalim, osoba treba paziti da se u odrasloj dobi ne udeblja, izbjegavati zaslađena pića i alkohol i ne jesti šunku ili slaninu. Osim toga, svatko bi se trebao potruditi biti što mršaviji, a da ne prijeđe u pothranjenost.
Osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) od 18,5 do 25 spadaju u skupinu zdravih. No studija je pokazala da im se rizik povećava kako se penju prema BMI 25 i zato bi svatko morao pokušati ostati što niže.
Novoobjavljeni dokument ne sadržava nova istraživanja, nego analizu 7.000 postojećih studija provedenih u posljednjih pet godina. Rezultat je, kažu stručnjaci, dosad najopsežnija studija opasnosti od nekih životnih stilova.
Stručnjaci smatraju da je tjelesna masnoća ključan faktor u razvoju tumora, i da je puno važniji nego što se to dosad vjerovalo. Iako dvije trećine svih slučajeva raka nisu povezane s načinom života i čovjek malo može učiniti da ga spriječi, autori izvještaja kažu da su napisali popis preporuka, a ne zapovijedi.

vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.