Trudnica s 9-oro djece završava na ulici!?

Karmela Bajt s djecom“Počela je zima, a ja uskoro moram napustiti ovu kuću”, zabrinuto nam se potužila samohrana majka Karmela Bajt, koja sa svoje devetero djece i bebom na putu živi u Gračišću. Najstariji joj sin ima 19 godina, a najmlađi će danas napuniti godinu dana. Ovamo se prije četiri godine doselila iz Poreča, gdje je kao spremačica radila u porečkoj školi. Rođena je u Vrbovskom, a u Poreč je doselila 1993. u potrazi za poslom.
No, kad ga je izgubila, morala je odseliti jer nije mogla plaćati stanarinu, a i malo je tko spreman udomiti ovako veliku obitelj. Na sreću, našla se jedna dobra obitelj iz Gračišća koja joj je pomogla iznajmivši joj svoju staru kuću. Za njih Karmela, iako ih ne želi imenovati, ima samo riječi hvale. U toj trošnoj kući u starom dijelu Gračišća, na 50-ak kvadrata neuvjetnog stambenog prostora, već četiri godine živi njena mnogobrojna obitelj.

Karmela potpuno razumije i prihvaća zahtjev za iseljenjem do Nove godine, jer vlasnici imaju pravo na svoju kuću, ali ona ne zna kamo će nakon toga. Pribojava se da s nejakom dječicom i novorođenčetom ne završi na ulici.

Obraćala se dosad Crkvi, biskupiji, gradovima Poreču i Pazinu, pisala je predsjedniku države i premijeru, čelnicima stranaka, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi. Ni od koga nije dobila odgovor. U Poreču, gdje je prijavljena, dobila je odgovor da je zakasnila na natječaj za dodjelu stanova. A zbog toga što je prijavljena u Poreču, ne može ostvariti nikakva prava iz socijalne skrbi u Gračišću i Pazinu. Prijavila bi se ona u tim mjestima, ali tko će primiti toliku obitelj, dodaje u nevjerici.

Iz istog razloga Općina Gračišće ne može joj pomoći u troškovima boravka djece u vrtiću, a kad im se obratila za smještaj, načelnik joj je, kaže, odgovorio da Općina raspolaže samo s dvije zgrade i obje su ruševne pa joj stoga ne može pomoći. Za njen je slučaj zapravo nadležan Centar za socijalnu skrb iz Poreča, u kojem nažalost ne ostvaruje ni pravo na socijalnu pomoć, koje joj je uskraćeno jer je bila zaposlena. Ipak, ima pravo na jednokratnu naknadu, koja joj itekako dobro dođe.
Karmela Bajt svoju mnogobrojnu obitelj zasad uspije prehranjivati s 4.800 kuna mjesečno. Od toga 1.600 kuna ostvaruje na ime porodiljske naknade, a 3.200 kuna prima na ime dječjeg doplatka. Od te svote 600 kuna mjesečno plaća stanarinu, dok je ostatak namijenjen za hranu i ostale potrepštine, kojih nije malo jer joj se četvero djece školuje u Gračišću i Pazinu.
Neugodno ju je iznenadio nedavni telefonski poziv: s druge strane žice uslijedilo je pitanje je li još koga u Gračišću vidjela da ima toliko djece. To ju je jako uzrujalo, ali vjeruje da je to tek usamljen slučaj.

Najviše je ipak brine što će uskoro morati napustiti ovu kuću, koja je doista trošna, ali za veliku obitelj Karmele Bajt zasad je jedini krov nad glavom. Brine je što će biti s njenom dječicom. Kamo će? Dan iseljenja sve je bliži, a neizvjesnost sve veća. Priželjkuje neki stančić bilo gdje u Istri da bi u njega mogla skloniti djecu. Kruti zakonski paragrafi, ali i mala volja za pomoć bližnjima doveli su Karmelu Bajt i njeno devetero djece u vrlo tešku situaciju. Vjerujemo da će se do konca godine uspjeti skrasiti i da na svijetu ima onih koji osim stručnosti, sposobnosti, pa i podobnosti u sebi nose barem trunku humanosti i koji će pomoći Karmeli Bajt da pronađe novi dom svojoj velikoj obitelji.

M. Rimanić
Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.