Pred skladištem opasnog otpada jak smrad kemikalija

Otpad u PazinkiVidio sam radnike u panici kako peru pod, i kao da je tamo bila neka plava probušena bačva. Kada sam opet onuda prošao nešto kasnije, smrad se još osjećao, kaže Denis Dejanović. Inspektor Bervida rekao je da se nekoliko građana žalilo na intenzivne mirise, a iz resornog Ministarstva potvrdili da je nadzor u Ecooperativi u tijeku.

Jučer je u skladište opasnog otpada Ecooperative u Pazinu, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u nadzor poslalo inspekciju, a nakon dojave građana o intenzivnim mirisima i izlijevanju tekućine na tom prostoru. Što je inspektorica utvrdila još nije poznato, no iz Ministarstva smo dobili potvrdu da je ispitivanje u tijeku te da će rezultati biti objavljeni nakon okončanog nadzora, možda čak i tijekom današnjeg dana.
– Prošao sam onuda i pred vratima osjetio užasan smrad, kao da se radi o nekim kemikalijama, podsjetilo me je to na amonijak ili na farbu za kosu. Vidio sam dva ili tri radnika u panici kako peru pod, i kao da je tamo bila neka plava probušena bačva. Poslije je došao jedan kombi. Kada sam opet onuda prošao nešto kasnije, smrad se još osjećao, ali puno manje, ispričao nam je jučer Denis Dejanović iz Pazina o događajima u jutarnjim satima pred privremenim skladištem opasnog otpada Ecooperative iz Matulja. Dejanović radi kod kamenoklesara Mladena Benčića koji ima radionicu neposredno uz halu koju koristi Ecooperativa.
U redakciju smo pak dobili i anonimnu prijavu naslovljenu na Inspektorat zaštite okoliša u kojem “zabrinuta prolaznica” piše da je u prostorima bivše Pazinke na jednom dijelu uz natpis Ecooperativa “prolivena neka tekućina vrlo čudnog i jako neugodnog mirisa”, pa moli da se istraži o kakvoj je tekućini riječ.
I Boris Bervida, voditelj pazinske područne jedinice Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, potvrdio nam je da su građani zvali te da je bilo i nekoliko pismenih upita i zamolbi da se ispita što se događa u prostorima skladišta.
Ecooperativa ima od 29. kolovoza ove godine dozvolu resornog ministarstva za skupljanje i privremeno skladištenje raznih vrsta opasnog otpada od drvnog otpada preko otpadnih ulja, različitih muljeva do baterija, akumulatora i elektroničkog otpada. Lokacija skladišta na adresi Šime Kurelića 20/4 u neposrednoj je blizini vodotoka Pazinčice i Pazinske jame, koji su u drugoj zoni zaštite izvorišta za piće prema odluci Skupštine Istarske županije iz 2005. godine. Prema informacijama iz Ministarstva, objekt u kojem je skladište ima vodopravnu dozvolu, a konkretan upit i detalje zatražili smo napismeno od Hrvatskih voda – VGO-a Rijeka.
U komunalnom poduzeću Usluga saznajemo da kanalizacija unutar tvorničkog kruga bivše Pazinke nije javna, već privatna i pripada vlasnicima tamošnjih objekata. Lani u travnju na gradski je pročistač spojen pogon Pazin textilesa koji radi te Valisa u kojem nema proizvodnje. Ostali pogoni nisu spojeni na pročistač, a u Usluzi pretpostavljaju da ni nemaju tehnološke vode. Sva oborinska i ostala fekalna kanalizacija završava u Pazinskoj jami.

Selvina Benić
Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.