15 godina .hr internet domene

foto: www.f-secure.comPrije 15 godina tadašnji internetski svijet prvi put je prepoznao našu zemlju jer je odobrena i uvrštena nova vršna domena “hr” koja se tada pojavila u prvim komunikacijama Hrvatske sa svijetom kao sastavni dio e-mail adresa, a nakon toga i svih ostalih internetskih servisa.

Hrvatska je tek registracijom vršne domene konačno bila uvrštena na mapu internetskih servisa, ističe se u današnjem priopćenju Sveučilišnoga računskog centra (Srce).

Podsjeća se da je 27. veljače 1993. odobrena i uvrštena nova ccTLD (country code top level domain) vršna domena za Republiku Hrvatsku u root DNS servere te da je Srce tada administrativno i tehnički obavio posao oko uspostave hrvatske domene.

U priopćenju stoji da se rečenica koju je tada uputio poznati internetski stručnjak Jon Postel zamjeniku direktora Srca Ivanu Mariću “Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia” (Samo naprijed s novim vršnom domenom HR za Hrvatsku) može nazvati povijesnom.

Upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske (tj. vršnom “hr” domenom) i registraciju internetskih domena unutar “hr” domene obavlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u skladu s Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom “hr” domenom.

Večernji.hr

Tehničke poslove vezane uz upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske obavlja Srce u sklopu kojega djeluje i HR-DNS služba.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.