15 godina Interneta u Republici Hrvatskoj

InternetHrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet 17. studenog 2007. godine obilježava 15. godišnjicu uspostave prve međunarodne komunikacijske veze koja je računalo u Zagrebu povezala sa nekim računalom u svijetu. Time je Republika Hrvatska postala dio svjetske računalne mreže Internet.

Ovu, za CARNet posebno važnu obljetnicu, obilježavamo u sklopu 9. CARNetove korisničke konferencije CUC 2007 u okviru gala večere konferencije 20. studenog 2007. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji, s početkom u 20:30 sati.

Podsjećamo, ideja o uvođenju Interneta u Republici Hrvatskoj rodila se 1991. godine. Te je godine Ministarstvo znanosti i tehnologije pokrenulo projekt CARNet te je 3. listopada 1991. godine osnovano koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže u sastavu: Darko Bulat (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić (Sveučilišni računski centar – Srce), Predrag Pale (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Ljubimko Šimičić (Prirodoslovno matematički fakultet) i Velimir Vujnović (Sveučilišni računski centar – Srce).

Bio je to početak rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, prvog pružatelja internetskih usluga (Internet Service Provider – ISP) u Republici Hrvatskoj. Sljedećih nekoliko godina CARNet je bio jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pružao bez naknade, ne samo akademskoj zajednici, već svim građanima Republike Hrvatske.

17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetova računala u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Republika Hrvatska povezana na Internet.

Također, tijekom 1992. godine nabavljena je prva oprema i izgrađena jezgra CARNet mreže. Ustanove unutar Hrvatske bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps, a čitava se mreža spajala na Internet preko Austrije brzinom od 64 kbps.

Prve ustanove spojene na Internet bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni računski centar – Srce i Tehnički fakultet u Rijeci.

Carnet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.