15. susret svirača usnih harmonika “Zasopimo na organić” nedjelju u Gračišću

foto: Glasistre.hrU svibnju se već tradicionalno u Gračišću okupljaju svirači usnih harmonika. Ove će se godine održati 15. jubilarni susret svirača usnih harmonika „Zasopimo na organić. Usnu harmoniku ili organić ljudi u različitim krajevima Istre drugačije nazivaju, pa je taj instrument poznat i pod nazivima organeta, organ, arguleta, finfalica, tintina, violin, viulin, sviral na usta, vorgan i tko zna još kako.

Ove nedjelje 16. svibnja na placu u Gračišću zaoriti će se zvuci organića. Petnaesti put održati će se ovaj susret koji je smješten u Gračišće jer je to jedno od najzastupljenijih područja gdje su se nekad svirali organići.

Očekuje se oko 70-ak svirača usnih harmonika, uz njih će u pratnji nastupiti i svirači sa pratećim instrumenatima kao što su harmonika, roženice, gitara bajs, trieština i bombardin, pa se broj sudionika može i udvostručiti. Organizator susreta, Općina Gračišće se je ove godine potrudila da na susretu mogu nastupiti i izvođači koji nemaju vlastitu usnu harmoniku, na način da svaki prijavljeni izvođač dobiva usnu harmoniku (organić). Po prvi puta će i posjetitelji moći kupiti usne harmonike. Uz domaće izvođače dolaze i gosti iz Slovenije što ovaj susret već nekoliko godina čini međunarodnim.

Susret otvaraju Kumpanija Kosirići iz Tinajna u 15:45, a program se nastavlja u 16:00 početkom nastupa svirača na usnim harmonikama.

Nakon što svirači na usnim harmonikama završe svoje nastupe, oko 19:00 sati očekuje se početak koncerta Željka Krušlina – Kruške (gitara i vokal) i Kreše Oremuša (usna harmonika). Voditelji programa biti će Vladimir Pernić i Melita Gržić.

Organizator ovog susreta je Općina Gračišće uz pokroviteljstvo Istarske županije.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.