16. Dani Julesa Vernea privukli su mnoštvo djece i mladih, ali i svih onih željnih avanture i neobičnih putovanja

2Jučerašnjim otvorenjem izložbe Ex-tempore u Likovnoj galeriji, uspješno su završeni još jedni Dani Julesa Vernea u Pazinu. Glavnog dana manifestacije, u subotu 29. lipnja, Pazin je privukao veliki broj djece i mladih, ali i svih ljubitelja avanture, neobičnih putovanja, knjige, Julesa Vernea i dobre zabave.

Fotogaleriju pogledajte u nastavku članka

Uključivši „Jules Verne Vremeplov“ u kojemu je sudjelovalo 100-tinjak sudionika kostimiranih u odjeću kasnog 19. stoljeća posjetitelji su na jedan dan mogli osjetiti dašak tog vremena.

Ove godine manifestacija je bila posebno posvećena djeci i mladima organizacijom brojnih sadržaja kao što su dječje interaktivne predstave, radionice za djecu uz animatore, pričaonice, stare i nove igre i druga najrazličitija neobična putovanja. Ulicama staroga grada odvijale su se igre za djecu i mlade poput igre bez granica „Žil Vern ne jadi se“, zatim Utrka puževa, Lov na skriveno blago kao i neke stare, gotovo zaboravljene igre. Na različitim lokacijama održale su se kazališne predstave za djecu i odrasle. Koja je to bajka iz koje su izašli likovi i pojavili se u Pazinu? Koga su posjetili i što su mu ispričali? Ovo su pitanja na koja je odgovor dala predstava Bajkomanija. Ove je godine premijerno održan Inspirt Junior u bivšem restoranu Pazinskog kaštela, danas sobi Julesa Vernea.

Interaktivni i kreativni sadržaji za djecu održavali su se čitavo poslijepodne, od 18.00 pa sve do 21.00 sat u Dječjem kutku kapetana Nema u organizaciji Društva Naša djeca Pazin. U hladovini parka djeca su pod vodstvom animatora izrađivati kostime, lutke i lopte, sudjelovati u pričaoni gdje su se slušale ali i pisale priče.

U večernjim satima u Kaštelu se odigrala tradicionalna kostimirana inscenacija ulomaka iz knjige: sprovođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa u vrijeme dok dame, gospoda, kicoši i pučani uz ponudu zanimljivih izložbeno/prodajnih štandova stvaraju ukupnu atmosferu Pazina iz Austro-ugarskog doba 1867.godine.

Čitav dan gradom je vladao avanturistički duh s brojnim avanturističkim sadržajem. Dan je započeo s avanturističkom utrkom „Put oko Pazina u 80 minuta“. Naravno tu su bili i neizostavni Zip-line, ove godine obogaćen dodatnom linijom preko Pazinske jame, posebno vođeni posjeti Pazinskoj jami i pokoje iznenađenje.
Na glavnoj pozornici posjetitelje se zabavljala poznata pazinska etno grupa Veja a zatim je pozornicu preuzela grupa Midnight rain.

O počecima manifestacije: Prije petnaestak godina otkrivena je značajna veza između Grada Pazina i slavnog francuskog pisca Julesa Vernea. Naime, ovaj poznati francuski pisac radnju jednog od svojih romana (Mathias Sandorf, 1885.god.) smjestio je u Pazin (inspiriran putopisima Charlesa Yiartea a potom i svojim dopisivanjem sa tadašnjim pazinskim gradonačelnikom), točnije vezao je radnju uz Pazinski kaštel (građevinu iz 10.stoljeća) koji je sagrađen na obroncima Pazinske jame (prirodni fenomen – zaštićeni krajolik) uz koje su ispričane i brojne legende.

U radnji romana glavni lik Mathias Sandorf zatočen je u pazinskom Kaštelu iz kojega bježi spuštajući se niz zidine u pazinsku jamu, te putem podzemnih jezera izlazi u Limu gdje nalazi put prema slobodi. Na ovaj su način na jednom mjestu usko povezani povijest, kulturna baština, prirodne ljepote, moderna istraživanja, ekologija, književnost i mitologija.

Dani Julesa Vernea traju čitav tjedan, a uključuju brojna kulturna i turistička događanja, sa glavnom manifestacijom koja se održava zadnju subotu u lipnju.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.