17. Dani Julesa Vernea u Pazinu

2Danas, 28. svibnja 2014, je u maloj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program ovogodišnje kulturno-turističke manifestacije Dani Julesa Vernea koja se održava u Pazinu 07. lipnja, sa pratećim programom koji počinje već 03. lipnja 2014.

Program su u ime organizatora programa – Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre i LAG-a „Središnja Istra“, predstavile Ranka Šepić – savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu, i Iva Jekić, voditeljica LAG-a Središnja Istra.

I ove godine Pazin će oživjeti čarobne priče i avanturistički duh koji se vezuju s tradicionalnim Danima Julesa Vernea. Jednostavno i lako Pazin utjelovljuje sve ono što priče donose; povijesno nasljedstvo, činjenice ali i imaginarne događaje, probudit će maksmalno maštu, avanturistički duh velikih i malenih posjetitelja Pazina od 3. do 7. lipnja. Bogat program doista nudi za svakoga ponešto i kroz veliko zajedništvo brojnih institucija, udruga i pojedinaca, stvaraju se događaji koji će vas začarati i prebaciti u svježi, vedar, avanturistički i maštoviti svijet. Prekrasan početak ljeta u Pazinu omogućili su: Grad Pazin, Turistička zajednica središnje Istre, LAG „Središnja Istra“ te gradske udruge i ustanove poput Društva Naša djeca, Gradske knjižnice, Etnografskog muzeja Istre (EMI), Folklornog društva Pazin, i brojnih drugih.

Tjedan u duhu Julesa Vernea potaknut će vašu maštu, zaintrigirat želju da se iskušate u nekim od ponuđenih programa. Dane Julesa Vernea u Pazinu odlikuje snažna interakcija sa posjetiteljima, osobito sa djecom i mladima. Cilj svih neobičnih putovanja je da posjetitelji, osobito djeca, dobiju priliku biti aktivni sudionici a ne samo promatrači. Važno je napomenuti da su gotovo svi sadržaji besplatni a oni koji se naplaćuju ovih dana nude promotivne cijene.

Avanture za „velike“ uključuju Zip line i Veliku ljuljačku. Avanturistički pothvat prelaska kotline ispred Pazinske jame zip lineom bit će moguć cijeli tjedan, od 03. do 07. lipnja, dok će se u subotu posjetitelji moći okušati na Velikoj ljuljački, atraktivnom rope jump-u sa mosta Vršić.

Programi za djecu počinju u utorak 03.06. kada će se odigrati predstava za djecu Preko grma, preko trna u izvedbi Teatra Tirena. Predstava počinje u 19 sati u Kaštelu a inspirirana je hrvatskim mitovima i legendama. Sljedeći dan, na istome mjestu i u isto vrijeme, bit će otvorena izložba dječjih radova pod nazivom Neobično i tajanstveno mjesto koja je rezultat likovnog natječaja u koji su se uključili osnovnoškolci iz cijele Istre.

I četvrtak je pun dječjih radionica i prigodnih programa: u 17 sati u Etnografskom muzeju Istre održava se razgled izložbe i radionica pod nazivom Dječje igračke iz hrvatske baštine uz radionicu Nađi zagonetnu životinju, nakon koje slijedi staklopuhačka radionica naziva Djeca su prijatelji stakla u organizaciji udruge Stakleni svijet. Oba programa će se održati u Kaštelu.

Ovogodišnji novitet manifestacije je kratki strip sa pazinskom epizodom iz knjige Julesa Vernea Mathias Sandorf čije će se predstavljanje održati nakon radionica u Sobi Julesa Vernea s početkom u 19 sati.

Dan kada morate posjetiti Pazin je subota, 7. lipnja. Taj dan je u cijelosti posvećen manifestaciji te se programi nižu od od jutarnjih sati.

Uz Zip-line i Veliku ljuljačku avantura se nastavlja u popodnevnim satima i to originalnom i već tradicionalnom avanturističkom utrkom Put oko Pazina u 80 minuta koja kreće od Kaštela u 16 sati.

Od 17 sati na prostorima u i oko Kaštela održat će se brojne igre i radionice za djecu i mlade. U Dječjem kutku kapetana Nema u parku ispred Kaštela animatori Društva Naša djeca će sa djecom provoditi radionice izrade kostima, zatim pričaonice i pisanje priča čime će naši najmlađi postati aktivni sudionici manifestacije.

Djeca i odrasli će na radionicama imati priliku izraditi svoje leteće lampione koji će na kraju programa u Kaštelu svi sudionici zajedno ispustiti u zrak poput Jules Verenovog balona.

Prilaz kaštelu bit će pak zatvoren za promet i rezerviran za stare i nove igre, od igara bez granica i utrke puževa do tradicionalnih igrica pod vodstvom folklornog društva. Cijeloga popodneva nudit će se na štandovima igračke, suveniri i tipični autohtoni proizvodi, uz kostimiranu promenadu pod nazivom Jules Verneov vremeplov, dok glazbom uveseljava izvrsna pazinska etno skupina Veja.

Pored igara i avanture, u subotu možete uživati u predstavama kao što je Inspirit Junior koja će se održati u Sobi Julesa Vernea i biti rezervirana samo za djecu, dok će se za svih u 21 sat prikazati Mathias Sandorfu tri čina odnosno inscenacija ulomka iz knjige Julesa Vernea: privođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa iz Pazinskog Kaštela.

Lokalni ugostitelji uključili su se u manifestaciju pa će tako prigodna atmosfera i ponuda te večernji koncerti biti organizirani u buffetu Bunker i caffe baru Duga.
Dođite u Pazin u tjednu Julesa Verne i doživite nezaboravne trenutke koji će vas iznenaditi, razveseliti te opustiti u nekom sasvim drugom svijetu iz priča i mašte.

O manifestaciji:

Prije gotovo 20 godina otkrivena je vrlo značajna veza između grada Pazina i slavnog francuskog pisca Julesa Vernea. Naime, ovaj poznati francuski pisac radnju jednog od svojih romana (Mathias Sandorf, 1885.) smjestio je u Pazin. Pisac je za to djelo bio inspiriran svojim dopisivanjem s tadašnjim pazinskim gradonačelnikom. Točnije, vezao je radnju uz pazinski Kaštel, građevinu iz 10. stoljeća, koji je sagrađen na obroncima Pazinske jame. Pazinska jama je i sama po sebi prirodni fenomen te zaštićen krajolik uz koju su ispričane brojne legende. U radnji romana glavni lik, Mathias Sandorf zatočen je u pazinskom Kaštelu iz kojega bježi spuštajući se niz zidine u Pazinsku jamu te putem podzemnih spilja, jama i jezera nailazi na izlaz u Limu. Taj izlaz je ujedno simbol i put prema slobodi. U navedenom književnom djelu, na jednom su mjestu usko povezani povijest, kulturna baština, prirodne ljepote, moderna istraživanja, ekologija, književnost i mitologija.

Tradicija održavanja: Pazinski Dani Julesa Vernea održavaju se od 1998. godine i traju čitav tjedan, a uključuju brojna kulturna, sportska i turistička događanja. Centralni događaj tjedna je završna manifestacija koja se događa u subotu. Cjelodnevni subotnji program doista je vrlo bogat, a započinje u prijepodnevnim satima.

Na centralnoj manifestaciji u subotu, uključujete se u Jules Verne Vremeplov u kojemu sudjeluje 100-tinjak sudionika kostimiranih u odjeću kasnog 19. stoljeća (vrijeme radnje romana). Na taj se način svi kulturno-povijesni događaji vezani za Julesa Vernea i Pazin iz doba Austro-Ugarske još više vizualno približavaju posjetiteljima. Stari dio grada je tog dana zatvoren za promet, a za posjetitelje se organizira atraktivna kostimirana inscenacija ulomaka iz knjige: privođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa u vrijeme dok dame, gospoda, kicoši i pučani stvaraju ukupnu atmosferu Pazina iz austro-ugarskog doba, točnije 1867. godine.

FB: Danio Jules Vernea

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.