17. listopada – 88. obljetnica strijeljanja Vladimira Gortana

Grad Pula i Udruga antifašističkih boraca Grada Pule organizirali su danas tradicionalno polaganje vijenaca povodom obilježavanja 17. listopada – 88. obljetnice strijeljanja antifašista i rodoljuba Vladimira Gortana.

Polaganje vijenaca održalo se hutros u 10.00 sati ispred spomen obilježja u Gortanovoj uvali. Vijence su položili  gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i predsjednik UABA Grada Pule Livio Blašković.

Nakon polaganja vijenaca prisutne je pozdravio predsjednik UABA-a Livio Blašković, koji se u svom govoru kratko osvrnuo na najbitnije povijesne događaje koji su doveli do Gortanova strijeljanja. “Pula i Istra ponose se svojim antifašizmom i pozitivan su primjer u cijeloj Hrvatskoj kako se na primjereni način treba obilježavati i prisjećati svih koji mučeni i koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.” – poručio je Blašković.

Hrvatski rodoljub i antifašist Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, 17. listopada 1929. godine osuđen je i strijeljan u Puli nakon rasprave pred Posebnim sudištem za zaštitu države. Gortan je, kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista, čiji je cilj bio potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su žitelje pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama, ali je nažalsot u panici koja je nastala ubijena jedna osoba, a jedna je ranjena. Sudionici akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan je osuđen na smrt strijeljanjem. Vladimir Gortan i njegovi prijatelji Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac, nisu mogli zatomiti svoje nacionalne osjećaje i zaboraviti svoje podrijetlo, a ljubav prema domovini i nacionalnoj pripadnosti platili su životom i zatvorom.

regionalexpress

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.