Tragedija u Puli dodatan apel građanima da danas i sutra vrate oružje

OružjeU četvrtak na području PU istarske, odnosno grada Pule gdje se dogodilo teško peterostruko ubojstvo, kao i događaj u Karlovcu gdje je jedan građanin pucao iz oružja i bacio bombu na policijske službenike, podsjetnik je svima nama da su oružje i eksplozivna sredstva nažalost i dalje prisutni u domovima naših građana. Događaj u Puli, gdje su među stradalim osobama žrtve nemilosrdnog ubojstva bila i djeca, podsjeća nas da se tragedije ne događaju nekom drugom, već da je oružje bez nadzora, ilegalno oružje i nestručno rukovanje oružjem, najčešći uzrok brojnih tragedija.

Kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale, i kako bi se zlouporaba oružja svela na najmanju moguću mjeru, Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, od kraja listopada obilazi županijske centre gdje se građanima predstavlja i promovira akcija “Manje oružja-manje tragedija”. Upravo ovakvom akcijom nastojimo senzibilizirati javnost o problemima koje uzrokuje oružje, te potaknuti sve građane na legalizaciju i dobrovoljnu predaju oružja prema uvjetima propisanim novim Zakonom o oružju. Dosadašnji rezultati akcije pokazuju da građani imaju razvijenu svijest o štetnosti oružja, te je na području nekih policijskih uprava prikupljen određen broj oružja i eksplozivnih sredstava prema dojavi građana. Nažalost, događaji i tragedije, kao što je događaj u Puli, trebali bi doprinijeti većoj svijesti građana o opasnostima koje oružje kao takvo ima za posljedicu.

Akcija “Manje oružja-manje tragedija” provedena je do sada u četiri grada; Split, Knin, Šibenik i Gospić, a ovog vikenda, 10. i 11. studenoga akcija se nastavlja u Rijeci i Puli. Zbog velike jučerašnje tragedije u Puli i najavljene komemoracije žrtava ubojstva u nedjelju, 11. studenoga, MUP i UNDP prilagodit će najavljeno događanje na Trgu Portarata, gdje će se program odvijati bez glazbenog dijela.

Veliku potporu ovoj Akciji početkom ovog tjedna dali su i građani Šibenika, a među govornicima sa pozornice na šibenskom središnjem trgu poseban apel svojim sugrađanima poslala je gradonačelnica Neda Klarić. Ona je pozvala sve Šibenčane da vrate oružje koje čuvaju u svojim domovima radi sigurnije budućnosti svih nas, a posebno djece.
“Hvala svim mojim Šibenčanima što će se aktivno uključiti u ovu Akciju i vratiti oružje”, rekla je Klarić. Potporu ovoj Akciji, ali i apelu gradonačelnice Klarić, u glazbenom dijelu programa dali su petogodišnja šibenska glazbena nada Ema Vranić i poznati pjevač Matko Jelavić. No, kao i u ostalim gradovima, do sada najveći interes i zanimanje bio je za stolom gdje su, u društvu dviju policijskih zvijezda, Marija i Luke iz «Policijske patrole», djeca crtala na temu sigurnije budućnosti bez oružja. I ovaj put prikupljen je veliki broj crteža koji ulaze u nagradnu igru za najbolji crtež na spomenutu temu. Građanima Šibenika dijeljeni su i razni promotivni materijali, a za vrijeme trajanja programa, o samoj Akciji i načinu predaje i legalizacije oružja, građani su mogli dobiti više informacija na posebnim info točkama.

Prema planu provedbe Akcije “Manje oružja-manje tragedija”, 9. studenoga, akcija se održala na području grada Gospića. Iako je bio predviđen cjelokupni program uz glazbeni dio, nažalost loše vrijeme i kiša nisu omogućili izvedbu programa prema planiranom protokolu. No usprkos lošem vremenu, građanima Gospića podijeljeni su letci i ostali promidžbeni materijali vezani za ovu Akciju. U samu Akciju uključili su se i predstavnici lokalne vlasti i raznih udruga hrvatskih branitelja. U narednom razdoblju nastavak Akcije na području Ličko-senjske županije provest će se i u Korenici i Otočcu.

Podsjećamo da se građani o ovoj Akciji, kao i o novim odredbama Zakona o oružju, mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Mup.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.