U Hrvatskoj pada kupovna moć

Kupovna moćSkočila je inflacija, a pala kupovna moć građana. Studija njemačkog instituta za istraživanje tržišta Gfk o kupovnoj moći u Europi pokazala je da je Hrvatska pala za dva mjesta. Od 40 zemalja lani smo bili na 27. mjestu, a ove godine na 29. Prosječan neto dohodak po stanovniku u Europi je 11.998 eura, a u nas 4.565 eura.
Na vrhu ljestvice je Švicarska sa 27.521 eurom, a na začelju je Moldavija sa 685 eura. Najveću stopu rasta kupovne moći od 26 posto zabilježila je Ukrajina. Građani pojedinih regija u istočnoj i srednjoj Europi imućniji su od nekih susjeda u zapadnoj Europi.

Europski potrošači raspolažu s ukupno oko 8.000 milijardi eura neto dohotka. Po kupovnoj moći građana prednjače Švicarska i Liechtenstein s 27.521 eurom neto dohotka po stanovniku. Slijedi Luksemburg s 27.395 eura po stanovniku. Te su tri zemlje još uvijek oaze blagostanja u Europi.

Studija je također pokazala da stanovnici pojedinih regija u istočnoj i srednjoj Europi imaju na raspolaganju više novca nego neki njihovi susjedi u zapadnoj Europi. Tako stanovnici Budimpešte raspolažu s više novca nego stanovnici Freienbessingena u njemačkoj saveznoj zemlji Thueringen, a stanovnici glavnih gradova baltičkih zemalja raspolažu s više sredstava nego oni u najsiromašnijim talijanskim općinama.

Najveću stopu rasta kupovne moći zabilježila je Ukrajina, 26 posto, a Slovenija, najbogatija nova članica EU-a, zaostaje samo 1000 eura za razinom kupovne moći u odnosu na druge zemlje članice.

vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.