2008. će investicije u istarski turizam iznositi 400 milijuna eura

RovinjDok Hrvatska turistička zajednica tek najavljuje izradu i donošenje Strategije razvoja turizma, što ugledni turistički djelatnici smatraju jednim od osnovnih nedostataka u projiciranju Hrvatske kao mediteranske destinacije, Istra je svoj Master plan 2003. do 2012. već dobrim dijelom realizirala. Kako je dokument o restrukturiranju istarskog turizma iz kvantitete u visoku kvalitetu, raznolikost ponude i iskorak u nove projekte turizma doživljaja već gotovo upola ostvaren, može se govoriti i o važnosti takvog planskog pristupa, koji pretpostavlja i jaku sinergiju privatnog i javnog sektora.

Tri faze

Master plan podijeljen je u tri faze realizacije po sedam teritorijalnih klastera, od kojih svaki predstavlja osobitosti ponude, a svi zajedno Istru kao jedinstvenu destinaciju. Polazište je bilo da Istra ima ekološki zdravu prirodu i more, nepreizgrađen prostor, ljudske potencijale, kvalitetnu hranu, bogatu kulturno i povijesnu baštinu, blizinu emitivnih tržišta, sačuvan autohtoni način života i smještajne objekte prosječne kvalitete. Kao nedostaci su, pak, utvrđeni nedostatak atrakcija i doživljaja, zabave, hobističkih i rekreacijskih sadržaja, kvalitetne infrastrukture i smještajnih kapaciteta visoke kategorije. Na tim pretpostavkama krenulo se u utvrđivanje ciljeva daljnjeg razvoja kao što je očuvanje okoliša, različitost proizvoda za ciljane goste umjesto nuđenja isključivo mora i sunca, produženje sezone barem na devet mjeseci, podizanje destinacije na četiri zvjezdice, novo zapošljavanje i kvalitetniji život lokalnog stanovništva, očuvanje lokalnog identiteta, atraktivnost za inoulagače itd. – jednom riječju, pretvaranje Istre u destinaciju nezaboravnog odmora. Za ostvarenje takvih ciljeva predviđene su tri miljarde eura, od čega na privatni sektor otpadaju dvije trećine iznosa, na javni 364 milijuna i mješovito 600 milijuna eura. Analizirajući na nedavnom Turističkom forumu dosadašnju realizaciju Master plana razvoja istarskog turizma, županijski pročelnik za turizam Denis Ivošević istaknuo je da su odstupanja od planiranih veličina mala zapravo više se ulaže nego što je planirano. Primjerice, za ovu je godinu bilo planirano investirati oko 280, a uložena su ukupno 372,56 milijuna eura. Od toga su velike hotelske tvrtke investirale oko 90 milijuna, u nove turističke projekte uloženo je 140 milijuna eura, malo i srednje poduzetništvo investiralo je 48 milijuna, gradovi i općine 53,4 ugostitelji i obrtnici 27 milijuna, turističke zajednice pet milijuna i privatni iznajmljivači gotovo sedam milijuna eura. U agroturizam je investirano 3,38 milijuna eura.

Graf ulaganjaDuža sezona

Kako je većina velikih turističkih tvrtki pred završetkom obnove i podizanja kvalitete postojećih objekta, a sagrađeno je i niz novih smještajnih kapaciteta (dok je dio postojećih smanjen), u iduće dvije faze Master plana ulaganja će se više usmjeriti na ponudu, i to onu specijaliziranu, u atrakcije, dakle istarski turizam pomalo se okreće onom drugom cilju koji ga definira kao turizam doživljaja, a u tom su i najveći izgledi za bitno produženje sezone. Iako poslovni planovi pojedinih kompanija za 2008. godinu još nisu usvojeni, prema projekciji najavljenih investicija ta će godina investicijski težiti oko 400 milijuna eura. Velike tvrtke planiraju uložiti oko 110 milijuna eura, novi turistički proizvodi težit će oko 142 milijuna, gradovi i općine izdvajaju 61 milijun eura, mali i srednji poduzetnici 34, ugostitelji i obrtnici 27, privatni iznajmljivači 11,5 milijuna, a turističke zajednice 6,7 milijuna eura. Od objekata u koje će se ulagati su Maistrini hoteli Monte Mulino i Lone te adaptacija hotela Adriatic, zatim Galeb Plave lagune i niz drugih. Prema riječima županijskog pročelnika za turizam Ivoševića, Istra uspješno implementira novi razvojni model turizma koristeći svoje komparativne prednosti i stvarajući novi identitet i image kvalitetne turističke regije. Prva faza restrukturiranja i repozicioniranja destinacije uspješno je provedena kad je uslijedilo ulaganje u atrakcije i prepoznatljive programe kao što su vinski turizam, gourmet turizam, turizam maslinova ulja, tartufa, bike i treking turizma, kulturni turizam…

Sedam klastera

Ove se godine najviše investiralo u klasteru Umag – Novigrad, 208 milijuna eura, slijedi Poreč s više od 50 milijuna, pa klaster Pula – Medulin 35 milijuna, Rovinj 30, Vrsar – Funtana 20, Labin – Rabac 12 i unutrašnja Istra 16,7 milijna eura. U ovogodišnjim investicijama najznačajniji su projekti bili Istarske vile Stella Maris Umag s četiri zvjezdice, Hotel Maestral Lagune Novigrad, također je podignut na četiri zvjezdice, u Poreču je najznačajniji Eko hotel Tamaris, zatim kompleks Kempinski na Crvenom vrhu kod Savudrije s hotelom Adriatic sa pet zvjezdica, 20 luksuznih vila s bazenima, kongresnim centrom, wellnessom, golfom, marinom, koji će biti dovršen u proljeće 2008. godine, hotel i vile Bellevue u Rapcu sa 4 zvjezdice. Tu je i niz manjih privatnih boutique hotela visoke kategorije, kako na obali, tako i u unutrašnjosti Istre.

Poslovni.hr

1 komentar na “2008. će investicije u istarski turizam iznositi 400 milijuna eura”

  1. hm napisao:

    a na kojem nam je nivou istarski agroturizam lijepo se vidi iz jednog google oglasa koji je povremeno vidljiv u rubrici desno : bad & brake fast :-)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.