Nepostojeća istarska rijeka u udžbeniku prirode

karta_istre_2013Teci Drago, Savo teci, nit’ ti Dunav silu gubi – tako bi mogla u nekoj varijanti glasiti hrvatska himna ako biste znanje crpili iz radne bilježnice Prirode i društva za četvrti razred osnovne škole izdavačke kuće Alfa iz Zagreba.

U tom je dopunskom nastavnom sredstvu na posljednjim stranicama objavljena karta Republike Hrvatske iz koje učenici primaju na znanje da se u Istri osim rijeka Dragonje, Mirne i Raše smjestila i Draga koja izvire sjeverno od Pazina, a ponire nešto prije Limskog kanala. Doduše, takve rijeke u Istri nema, barem ne u posljednjih nekoliko milijuna godina, otkad je tektonski poremećaj, izdizanje vapnenačke istarske ploče, na području između Berma i Pazina pretvorio tada vjerojatno najveću istarsku rijeku, preteču današnje rijeke Pazinčice – u ponornicu – koja silazi u istarsko podzemlje u Pazinskoj jami.

Premda je u geološkoj prošlosti bila prarijeka, Draga je danas samo suha krška udolina s rijetkim bujičnim izljevima u vrijeme jačih oborina, što možda autor karte i radne bilježnice (dr. Tomislav Jelić) ne bi trebao znati, ali bi onda pogrešku trebali uočiti dva recenzenta karte ili urednik za razrednu nastavu nakladničke kuće Alfa. Doduše, odluku o odabiru udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava donose stručni aktivi uz prethodno mišljenje Vijeća roditelja u vezi s prihvatljivosti cijene odabranih nastavnih sredstava, međutim, konačna je odgovornost ipak na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje odobrava korištenje školskih knjiga objavljujući ih na četverogodišnjem Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.