Predavanje u DC Veli Jože

knjiznica_pazin_2012Gradska knjižnica Pazin i Društveni centar Veli Jože pozivaju na predavanje Što je homeopatija i kako nam može pomoći? u četvrtak 28.11.2013. u 19:00 sati u prostorima DC Veli Jože. Predavačica je Grozdana Grubišić-Popović, članica Hrvatske udruge homeopata.

Homeopatija je prirodna medicina i djelotvoran sustav liječenja koji holističkim pristupom nastoji kod bolesne osobe potaknuti urođenu sklonost organizma na samoiscjeljenje malim količinama supstancija prirodnog porijekla. Pri tome koristi posebno pripremljene lijekove, koje nazivamo remedijama. Remedije su napravljene od različitih tvari iz prirode: biljaka, kemijskih elemenata i njihovih spojeva, te tvari životinjskog porijekla.

Homeopatski pripravci su sigurni i netoksični. Homeopatija ima za cilj pomoći pacijentu i zato ne isključuje sve što može dovesti do tog cilja. Začetnik današnje homeopatije je njemački liječnik, kemičar i prevoditelj Samuel Hahnemann, koji je živio i djelovao koncem 18. i početkom 19. stoljeća. Osnovni princip djelovanja homeopatije je princip sličnosti – bolest se može tretirati supstancom koja može proizvesti simptome slične onima od kojih pacijent pati. Važan je i princip totaliteta, jer se u obzir uzimaju svi simptomi: mentalni, emocionalni i fizički, na temelju kojih se određuje potrebna remedija. Homeopatija je priznata gotovo u cijelom svijetu, i po broju korisnika je druga vrsta medicine.

Koristi ju i britanska kraljevska obitelj od 1865.; koriste ju i mnogi svjetski poznati glazbenici i glumci. Koristila ju je i Majka Tereza koja je 1950. otvorila prvu dobrotvornu homeopatsku ambulantu za siromašne u Calkutti. Predavanje je prikaz nastanka i temeljnih principa na kojima homeopatija djeluje, kao i prikaz najčešće korištenih lijekova u akutnim stanjima našeg svakodnevnog života.

O predavačici: Grozdana Grubišić-Popović član je Hrvatske udruge homeopata (HUH). Zavšila je osnovni stupanj homeopatije po LICH-u ( London International Colledge of Homeopathy) i trenutno pohađa dvogodišnji e-learning IACH program studija s Georgeom Vithoulkasom (International Academy of Classical Homeopathy).

DC Veli Jože i GKP

13 komentara na “Predavanje u DC Veli Jože”

 1. željanznanja napisao:

  Nevjerojatno! Predavanje o kvazi-lijekovima, prevarantskoj ekipi koja prodaje vodu pod lijekove, i to u društvenom domu u organizaciji gradske knjižnice?!? Sramota! Zar ne postoje neki kriteriji? Misli san da je ekipa iz knjižnice ipak malo obrazovana i objektivnisija.

  Ako žele prodavati to, neka plate dvoranu u Spomen domu i pričaju bajke za naivne, a ne im davati prostor i pokroviteljstvo kao da je to nešto ozbiljno i znanstveno utemeljeno.

  1. Molekula napisao:

   Zašto ne popijete antibiotik i umirite se?

  2. mateo napisao:

   Obrazovanje i objektivnost te kriteriji za odabir predavanja.

   Nekoliko znanstvenih članaka o homeopatiji:
   http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs002280050716
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=Retrieve&list_uids=8165068&dopt=abstractplus
   http://www.bmj.com/content/302/6772/316
   http://www.karger.com/Article/Abstract/93586
   http://journals.lww.com/jcge/pages/articleviewer.aspx?year=1997&issue=12000&article=00016&type=abstract
   http://journals.lww.com/headtraumarehab/pages/articleviewer.aspx?year=1999&issue=12000&article=00002&type=abstract
   http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2000.6.131

   Znanstvena kritika ne dolazi od jednoumlja. U ovom su trenutku u javno priznatoj znanstvenoj zajednici zastupljene ideje o
   funkcioniranju i ne funkcioniranju homeopatije. Kako bi znanje o tom području moglo napredovati, važno je proučavati, analizirati i kritizirati sva istraživanja, rezultate i tvrdnje.

   U objavljenom članku nisam pronašao podatak kako je predavanje pod naplatom.

   Ne tvrdim da homeopatija 100% funkcionira. No ni izbliza se ne usuđujem tvrditi kako ona 100% ne funkcionira.
   Kao samo jedan argument za moju drugu tvrdnju prilažem prethodno navedene članke.

   Pohvaljujem organizaciju takvog predavanja, i nadam se da će jednostrani napadi narasti u otvorenu kritiku.

   1. bio napisao:

    Ćeš da ti ja najden puno više znanstvenih članaka protiv homeopatije ili znaš i to guglat?

 2. homoCA? napisao:

  ki je dozvoli te pizdarije u dc??????

  1. fleka napisao:

   da, bolje da zjapi prazan.

   1. FlekaNaFleku napisao:

    jebeš mi sve ako ni bolje da zjapi prazan nego da ljudima prodaju maglu

    1. fleka napisao:

     svakemu svoje. organiziraj ti nešto pa ih prosvjetli. najlakše je pljukat…

 3. bio napisao:

  Kad će predavanje o bioenergiji?

 4. alternativa napisao:

  Pozdravljam ovu inicijativu predstavljanja homeopatije. Prije desetak godina smo u pazinskom Spomen domu organizirali predavanja na tu temu pred prepunom dvoranom. Rezultiralo je to i seminarom – dvogodišnjim školovanjem pojedinaca. Oni su po završetku školovanja dobivali diplome s međunarodnom licencom. U pazinskim ljekarnama su od tada u ponudi i homeopatski pripravci.
  Alternativne metode liječenja su funkcionalne i tu nema dileme.
  Seminari iz bioenergije, TM, joge, drugo iz tzv alternativnog područja su također održavani u Pazinu.
  Toliko neinformiranima, pogrešno usmjerenima u životu.

  1. bio napisao:

   Ljekarna će ti prodat sve ča si spreman platit, a nije izričito zabranjeno. Pa prodaju se i one Knj……. mirakuložne tablete protiv raka.
   Iako su homeopatski proizvodi nekima i naštetili, načelno nisu štetni, ali niti korisni. Barem ne više od klasičnog placebo efekta.
   U temu smislu, predlažen da idući gost bude Vidoviti Milan, ili neki drugi od noćne ekipe TV iscjeljitelja.

 5. Anonimno napisao:

  Istraživanje British Medical Journala i Ureda za istraživačko novinarstvo (Bureau of Investigative Journalism) otkrilo je kako su trojica stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije dr. Fred Hayden (University of Virginia), dr. Arnold Monto (University of Michigan) i dr. Karl Nicholson (Leicester) dobivali novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode lijekove protiv virusa tzv. svinjske gripe.

  Kako piše britanski Guardian, doznalo se da su oni bili na platnoj listi nekoliko kompanija koje su financirale njihova istraživanja i plaćale ih u zamjenu za konzultantske usluge, a SZO je slušao savjete te trojice stručnjaka i u jeku priče o virusu A (H1N1) pozvao vlade svih zemalja da naprave zalihe cjepiva.

  Ovo je valjda taj znanstveni sustav kojem trebamo neprikosnoveno vjerovati.

  1. bio napisao:

   Kakve to veze ima s ičim? Sad ćemo zbog toga sva službena znanstveno utemeljena medicinska dostignuća proglasiti ništavnima, i prebaciti se na “sigurnu” alternativu?

   Ja nemam ništa protiv da se priča i svim alternativama, ali ne pod pokroviteljstvom i u celofanu službenih institucija i ustanova.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.