U nedjelju Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Pravo na životPogođeni obiteljskim tragedijama, u kojima je 16.6.2007. na pješačkom prijelazu u Zagrebu poginula Jasmina Čelica iz Pule, 1.8. Ružica Pavić u Velikoj Gorici, a 26.9. Petar Šalja u Vrsaru, te uviđajući koliko su prometne nesreće s tragičnim posljedicama postale naša tužna svakodnevica, pokrenuli smo potpisivanje Peticije za maksimalno pooštrenje kazni vozačima koji rade osobito kontinuirano teške prekršaje, te time uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, koju je u Puli i okolici potpisalo 2534 ljudi, 1151 u Vrsaru i okolici, 850 u Zagrebu i Velikoj Gorici. 12.10.2007. peticiju smo predali Hrvatskom saboru uz Otvoreno pismo predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, svim nadležnim ministarstvima i svim klubovima zastupnika.

Potpisivanje Peticije i dalje se nastavlja do novog saziva Sabora. U međuvremenu je prikupljeno oko 3000 potpisa u Makarskoj, a u Pulu je iz cijele Hrvatske stiglo još 2000 potpisa.

Znajući da ne možemo više vratiti naše najmilije, a sa željom spriječiti buduće tragedije u Puli su 26.10. (osnivači Nebojša Čelica, Anton Šalja, Alfredo Bonaca i Teodora Beletić) uz podršku obitelji Erceg, Andrijašević, Pavić, Matijašić i drugih, osnovali udrugu Obitelji osoba stradalih u prometu, koja je službeno upisana u Registar udruga 7.11.2007.

Ciljevi Udruge su:

 1. zaštititi temeljno ljudsko pravo, pravo na život,
 2. utjecati na povećanje sigurnosti u prometu,
 3. zalagati se za poboljšanje cjelokupne prometne kulture i politike i poticanje nadležnih državnih institucija radi:
  1. donošenja zakona sa maksimalnim kaznama za teške (osobito kontinuirane) prekršaja s tragičnim posljedicama,
  2. izricanja najstrožih kazni od strane sudbene vlasti za takva djela, te ubrzavanje procesuiranja, sukladno zakonima RH, bez prava na zastaru,
  3. pooštrenja uvjeta za polaganje vozačkih ispita i državnu kontrolu istih,
  4. poboljšanja općeg stanja na cestama i u prometu uopće,
  5. educiranja mladih o opasnostima vožnje, radi prevencije i poboljšanja prometne kulture.
 4. djelovanje u javnosti radi promicanja prometne problematike kao bitne za cjelokupno društvo,
 5. pružanje (pravne i psihološke i druge) pomoći i podrške unesrećenima i njihovim obiteljima, bez namjere stjecanja dobiti.

Povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa, koji se u organizaciji nevladinih udruga, u Velikoj Britaniji obilježava od 1993.g., a 2005.g. UN su donijele rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da obilježe taj dan treće nedjelje u studenom, prvi put u Hrvatskoj taj dan obilježit ćemo i mi, kao dan naše Udruge.
U nedjelju, 18.11. na Tržnici u Puli, od 10 do 12 h, kao simbole svih poginulih u prometu u RH, izložit ćemo veliki broj cipela, te upozorenja na opasnosti u prometu, uz podjelu HAK-ovih materijala «Učinimo ceste sigurnima».

Budući smatramo da se radi o ozbiljnom društvenom problemu, koji se tiče svih nas, uz poruku «ne čekajte da se dogodi i vama», molimo Vas da ovu obavijest objavite i pozovete sve zainteresirane (osobito one sa sličnim sudbinama, da nam se pridruže i jave na mob. 091/9407835 i mail: [email protected] email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Nadajući se da je bolji svijet moguć, zahvaljujemo vam na podršci, navodi u obraćanju medijima predsjednica Udruge Teodora Beletić.

Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.