Rektori hrvatskih sveučilišta na primanju kod istarskog župana

Sveučilište PulaSveučilište Jurja Dobrile u Puli obilježilo je danas DIES ACADEMICUS – DAN SVEUČILIŠTA i upis prvog naraštaja studenata. Svečana sjednica održana je u novoj zgradi Odjela za ekonomiju i turizam «Dr. Mijo Mirković» u Puli. Tim je povodom istarski župan Ivan Jakovčić priredio u sjedištu Poglavarstva Istarske županije prigodno primanje za rektore hrvatskih sveučilišta. Na primanju je bio i prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Danas je povijesni dan za Istru, jer je u Pulu došla gotovo čitava hrvatska akademska zajednica – rekao je u svom uvodnom obraćanju župan Jakovčić- Treba reći, bez patetike, kako je u samo godinu dana pulsko sveučilište steklo afirmaciju i kako je ono dobro prihvaćeno od svih. Pulsko sveučilište ima konsenzus kao nositelj razvitka na Poluotoku, a toj će zadaći u idućih desetak godina moći u potpunosti udovoljiti. Istarska je županija spremna ustupiti zgrade bivše Opće bolnice za potrebe izgradnje sveučilišnog kampusa. Istra ima sjajan balans između industrije, turizma, poljoprivrede i zaštite okoliša, te zavidan izvoz i stopu nezaposlenosti i kao takva odličan je resurs za plasman znanja – zaključio je župan.

Državni tajnik za visoko obrazovanje gospodin Uzelac obećao je potporu razvoju sveučilišta, te optimistično izjavio kako nema straha za daljnju afirmaciju znanja u Republici Hrvatskoj. Potrebna je, dakako, suradnja hrvatskih sveučilišta, a pulsko sveučilište, kao najmlađe, bit će mezimac naše zajednice.

Akademik Danijel Rukavina je ustvrdio kako je najveća vrijednost koja se mogla steći otvaranje sveučilišta u Puli, i zato treba biti patetičan, kada se govori o tako velikim stvarima.

Pomoć nam je trebala u početku stvaranja pulskog sveučilišta – rekao je rektor prof. dr.sc. Marčelo Dujanić, a nju sa dali Grad i Županija, i dodao kako, uz izgradnju kampusa, treba poraditi i na kadrovskoj ekipiranosti na sveučilištu.
Posebno su bile dojmljive riječi prof. dr. sc. Vlade Majstorovića, rektora Sveučilišta u Mostaru, koji je zadivljen stvaranjem sinergijskog sustava u kojemu su svi povezani oko ideje stvaranja i stasanja malog modernog sveučilišta. Takav bih model poželio razvijati tamo gdje živim – završio je Majstorović.

www.istra-istria.hr

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.