250 sudionika na Danu otvorenih računarskih sustava Croatian Users’ Linux Convention

Devetnaesta konferencija „Dani otvorenih računarskih sustava Croatian Users’ Linux Convention 2012“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) te Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet održava se od 23. do 25. svibnja. Na svečanom otvorenju Dana otvorenih računarskih sustava Croatian Users’ Linux Convention 2012, prisustvovalo je oko 250 sudionika što upućuje na veliki interes za problematiku uvođenja promjena u segmentu operativnih sustava; izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Konferenciju je otvorio Ivan Guštin, predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) te naglasio kako u vrijeme pokretanja ove već tradicionalne konferencije mnogi nisu željeli uvođenje promjena u segmentu operativnih sustava niti su uviđali prednosti slobodnog softvera.

Marina Čizmar, savjetnica u HGK, naglasila je da će i ubuduće Hrvatska gospodarska komora podupirati ovaj i slične skupove jer su od velike koristi ne samo gospodarstvu nego i ljudima u pogledu poboljšavanja kvalitete svakodnevnog života. Naglasila je kako je u ovom području nužna učinkovita suradnja državnih institucija i gospodarskih subjekata kako bi se ostvario sinergijski učinak.

U sklopu konferencije prvi je dan održan okrugli stol „Otvorenost javnih informacija i servisa“, a govorilo se o  otvorenosti državne uprave prema tvrtkama koje žele koristiti javne podatke i sustave koji su financirani iz proračuna te bi u skladu s tim trebali biti dostupni svim građanima i poduzetnicima u Republici Hrvatskoj.

Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, ustvrdio je kako je nova Vlada svjesna važnosti otvorenoga koda što se očituje u osnivanju Nacionalnog povjerenstva za koordinaciju javne uprave koje se sastoji od dvije razine. Prva je razina politička na kojoj djeluju ministri, a druga je razina operativna na kojoj funkcioniraju brojni projektni timovi odnosno radne skupine. Članovi Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora svjesni su da je riječ o procesu čija provedba iziskuje određeno vrijeme te da su mogući i otpori promjenama. Darko Parić je naglasio kako u državnoj upravi još ne postoji dovoljna svijest o javnosti podataka, uprava je skupila mnoštvo podataka, ali se većina ne koristi jer su teško dostupni premda su mogući izvor zarade i zapošljavanja. Osim toga, navodi Parić: „Prisutan je strah od povrede privatnosti što se nepotrebno preuveličava.“

„U 19. je stoljeću za ekonomski razvoj bio presudan parni stroj, u 20. stoljeću ključan su čimbenik bila financijska sredstva, u 21. stoljeću ekonomski razvoj temeljit će se na informaciji“, rekao je Marko Rakar, politički konzultant specijaliziran za komunikacije.

Milan Rajačić, član nadzornog odbora HULK-a, naglasio je važnost metoda za pretraživanje podataka. Radi se o mnoštvu podataka pa je tako samo u SAD-u dostupno 400.000 setova informacija koji pružaju niz poduzetničkih prilika te poboljšavaju kvalitetu svakodnevnog života. U tom je pogledu ulazak Hrvatske u EU naša prilika koju treba iskoristiti.

DORS je središnja, najveća, najposjećenija i najstarija hrvatska manifestacija iz područja otvorenih sustava, operacijskih sustava GNU/Linux, otvorenih normi u informatici i open source filozofije.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.