28. sjednica Gradskog vijeća

Uobičajenom verifikacijom zapisnika sa prethodne sjednice te pitanjima vijećnika započela je u četvrtak navečer sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina kojoj je od 13 vijećnika bilo prisustvovalo njih 11. Iako opširan, dnevni red od 12 točaka apsolviran je za nepuna dva sata bez neke veće rasprave.

Polemika se razvila prilikom razmatranja Plana rada i Financijskog plana nedavno utemeljene Turističke zajednice središnje Istre, koje je vijećnicima predstavio Radenko Sloković. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Sloković iznio je primjedbu na nedovoljnu valorizaciju pučke fešte “RIM” koja bi se po njemu trebala bolje marketinški obraditi pogotovo na obalnom području kako bi se 02. kolovoza u Pazin privuklo više turista. Kao primjer naveo je buzetsku “Subotinu” koja privlači mnoštvo posjetitelja. Radenko Sloković mu je odgovorio da je “RIM” manifestacija Grada Pazina te da TZ nema sredstava koja bi uložila u njegovu organizaciju, ali je istaknuo spremnost TZ na suradnju u organizaciji “RIM-a” ukoliko Grad odluči uložiti značajnija sredstva. Tako je i ovoga puta, kao i prilikom prošlogodišnjeg neusvajanja Izvještaja o radu TZ Grada Pazina nastavljena, ali i nezavršena polemika Radenko Sloković – Davor Sloković, koju je ovaj drugi prekinuo svojim autoritetom predsjedavajućeg.

Na zahtjev v.d. ravnatelja Gradske Knjižnice i Muzeja Grada Pazina, Ive Ciceran odnosno Denisa Visintina, odgođene su za 01. siječnja 2008. Odluke o izdvajanju Knjižnice i Muzeja iz sastava Pučkog otvorenog učilišta.
Protiv ovakve prakse bio je Stjepan Gabrić rekavši da se gradski vijećnici dovode pred gotov čin budući da je rok za početak samostalnog djelovanja Knjižnice i Muzeja prošao. Usprkos ovom protestu vijećnici HDZ-a su sa svim ostalim vijećnicima prihvatili ove Odluke.

Više je primjedbi izrečeno na prijedlog nove Odluke o upravljanju poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Pazina. Nezavisni Dragan Družeta zatražio je da se kod prenamjene prostora primjenjuju koeficijenti za pojedine djelatnosti koji su propisani Odlukom, a ne da se od zakupca traži da plaća 20% višu zakupninu. Bruno Rabar iznio je nekoliko prijedloga kojima bi detaljnije precizirale i pojasnile odredbe Odluke, a smatra i da treba utvrditi rok za plaćanje zakupnine pod prijetnjom otkaza zakupa te da se kašnjenje sa plaćanjem ne bi više trebalo tolerirati. I Davor Sloković je mišljenja da treba pooštriti naplatu zakupnine. Po njemu se to može postići kraćim rokom zakupa. Umjesto predviđenih pet godina on predlaže da taj rok bude godinu do dvije, s time da se urednim platišama ugovori o zakupu produžuju automatizmom, a neplatišama otkazuju. Zbog brojnih primjedbi vijećnici su jednoglasno odlučili da Odluka o upravljanju poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Pazina ide u drugo čitanje, a amandmani se mogu predati u roku od 15 dana.

Grad Pazin dobio je po prvi puta Odluku o autotaksi prijevozu budući da je bilo nekoliko upita za obavljanje taksi djelatnosti na području Grada. Odlukom je propisano da će se autotaksi prijevoz obavljati na temelju koncesije koja će se pak dobivati putem raspisanog natječaja.

Gradsko je vijeće jednoglasno prihvatilo i prve ovogodišnje Izmjene Programa javnih potreba u području predškolskog odgoja, školstva i kulture kojima su korigirane pojedine stvake Proračuna za ove programe. Značajnije je izmjenjen Program zajedničke komunalne potrošnje koji je smanjen za 1.719.000 kuna, ali prema riječima v.d. Pročelnika Komunalnog odjela Krešimira Marečića opseg aktivnosti se neće smanjivati već se odustalo od kupnje zemljišta za izgradnju Doma umirovljenika i Sportske dvorane koji će se graditi na zemljištu u vlasništvu Grada čime će se uštedjeti znatna sredstva. Sukladno Zakonskim odredbama Pazin bi uskoro trebao dobiti Gradski savjet mladih koji će zamijeniti postojeće Gradsko vijeće mladih. Gradski savjet mladih brojat će pet članova, a djelovat će kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih u javni život Grada.

Gradski su vijećnici upoznati sa stanjem zaštite i spašavanja za 2006. godinu i smjernicama za 2007. Kašnjenju ovih materijala na klupe gradskih vijećnika prigovorili su Danilo Vadanjel i Stjepan Gabrić.

Dario Brajković
“Radio 052”

3 komentara na “28. sjednica Gradskog vijeća”

 1. Anonimno napisao:

  Znači dobro smo procijenili. Gradsko vijeće mladih je bio projekt unaprijed osuđen na propast za koji je netko podoban dobio novce, ili se varam ?

  1. Anonimno napisao:

   dvaput je dvaput

 2. Anonimno napisao:

  Sve je to birokracija radi birokracije

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.