3. Istarski energetski dani – Grad Pazin i dalje planira uključivati građane u projekte

Održani su 3. Istarski energetski dani u Pazinu čiji je glavni cilj podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. U četvrtak, 24. svibnja s početkom u 10,00 sati otvorenju su nazočili i predstavnici partnera u  organizaciji: Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana Istarske županije, Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina, Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije te Dean Smolar, direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, suorganizator energetskih dana u Pazinu. 

U ulaznom holu školsko – gradske sportske dvorane održana su predavanja predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetike,  Energetskog instituta Hrvoje Požar te Istarske regionalne energetske agencije dok su predstavnice gradova Pazin i Poreč održale prezentaciju na temu važnosti izrade „Strategije prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini“ obzirom da u sklopu provedbe Life SEC Adaptprojekta šest istarskih gradova izrađuje istu s pripadajućim akcijskim planom.

Nakon prvog dijela predavanja, održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., Dolores Sorić, direktorica Labin Stan d.o.o., Valter Poropat, direktor IRENA-e, Silvano Cukon, viši stručni suradnik za energetiku i rudarstvo Istarske županije te Denis Hrelja, predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore u Puli na kojem se raspravljalo o energetskoj učinkovitosti u Istarskoj županiji, aktualnim natječajima po pitanju iste te o uključivanju dionika u prikupljanje podataka i ulozi Hrvatske gospodarske komore u pružanju informacija važnim za poduzetnike.

Paralelno su u holu dvorane izlagači predstavili svoje proizvode pa su tako posjetitelji imali priliku dobiti informacije vezane za pametnu klupu Steora koju je predstavljala tvrtka Include d.o.o., električne bicikle Ute d.o.o. te ponude tvrtki Hoval d.o.o., Philips Lighting, Gealan d.o.o., JUB d.o.o., Danfoss d.o.o., Mapei d.o.o. i Eltor d.o.o..

U popodnevnom dijelu održane su stručne prezentacije namijenjene projektantima i ostaloj zainteresiranoj javnosti vezane za moderna rješenja grijanja, energetski učinkovite prozorske sustave, ventilaciju, rasvjetu i fasadne sustave.

Dogovorena buduća suradnja Grada Pazina i Zelene energetske zadruge

Sljedećeg dana, 25. svibnja 2018., Zelena energetska zadruga je predstavila svoju kampanju „Energija u rukama građana“ nakon čega su svi prisutni imali priliku čuti nešto više o grupnom financiranju i provedbi projekta dok su predstavnici Grada Osijeka i Energetskog Instituta Hrvoje Požar rekli nešto više o ciljevima projekata koje provode i financirani su sredstvima EU. Gradonačenik Renato Krulčić i pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav prostorno planiranje i graditeljstvo Grada Pazina, Elvis Kliman,  nazočili su sastanku s predstavnicima Zelene energetske zadruge kako bi se koncept aktualnog projekta izgradnje sunčane elektrane u Križevcima primijenio u Pazinu.

Istoga dana održana je radionica za djecu u organizaciji Društva naša djeca Pazin nakon čega su i djeca dječjeg vrtića Olga Ban u Pazinu pogledala animirani film DND-a „Sunčanica“ i poslušala nešto više o solitarnim pčelama korisnim za bioraznolikost.

Učenicima Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održano je predavanje vezano za geotermalnu energiju nakon čega su i oni, kao i svi ostali posjetitelji imali priliku odgovoriti na „zeleno pitanje“ koje je glasilo: „Kemijski sastav sunca kao obnovljivog izvora energije čine u najvećem postotku: a) vodik i helij, b) neon i ugljik, c) sumpor i kisik“.

U subotu, 26. svibnja, na zadnji dan manifestacije, Korado Korlević je održao predavanje na temu „Budućnost energetike i upravljanje prostorom“ čime je postavio dobar temelj za raspravu i smjernice za sljedeće energetske dane, nakon čega su pokloni tvrtki Hoval, Philips Lighting, Gealan i Rockwool čiji je cilj poboljšanje života korisnika njihovih proizvoda u skladu s održivim razvojem, dodijeljeni izvučenim dobitnicima koji su odgovori da se sunce sastoji u najvećem postotku od vodika i helija.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.