3. susret “Nepoznata baština” u Draguću

3. susret u ciklusu predavanja i prezentacija “Nepoznata baština – Il patrimonio sconosciuto”bit će održan u petak, 6. listopada, s početkom u 11 sati u prostorijama Kuće fresaka u Draguću.

Treća serija predavanja posvećena je istraživanju, konzervaciji i restauraciji samostana sv. Mihovila nad Limom. U posljednje tri godine restaurirane su zidne slike i arhitektura crkava sv. Marije i sv. Mihovila, čije se strukture datiraju od 6. do 11. stoljeća, u kojima će se odvijati društvene djelatnosti, a slijedi obnova samostanskih prostorija iz 15. stoljeća i dvorca Coletti s kraja 18. stoljeća, u kojima će se objediniti različite djelatnosti važne za razvoj Općine i Istre.

Istraživanje kompleksa započeli su Filozofski fakultet u Zagrebu i Konzervatorski odjel u Puli, nastavili su arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda te su, na temelju rezultata ovih stručnjaka, radove preuzeli restauratori iz radionice Ars Restauro, te specijalizirani arhitekti i građevinari iz tvrtki Mezon d.o.o. (Poreč) i Macuka d.o.o. (Sv. Petar u Šumi). Vrijedne srednjovjekovne ulomke skulpture sklopa čuva Zavičajni muzej Poreštine, a opsežna arhivska i fotografska dokumentacija pohranjena je u raznim institucijama u Puli, Poreču, Pazinu, Rijeci, Zagrebu, Veneciji.

Organizatori su Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria i Kuća fresaka u Draguću – Casa degli affreschi a Draguccio.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.