Crobex u drugom dijelu trgovanja smanjio alarmantni minus

BurzaNovo spuštanje Crobexa ispod 4600 bodova već je treće u posljednja dva mjeseca, a ovako uporno testiranje te razine s koje je Crobex lansiran još u travnju (podsjetimo se, samo prije mjesec i pol je bio iznad 5300 bodova), barem iz konteksta tehničke analize priziva skoru promjenu trenda.
No, fondovska taktika i dalje ostaje ista. Toliko mjeseci prizivana korekcija eufemizmom „potrebnog ispuhivanja“ cijena domaćih izdanja se sada već uvelike odvrtila, a fondovi još uvijek ne pokazuju neku izraženu potrebu bilo kakve reakcije na domaćoj burzi. To pokazuje i novi najniži dnevni redovni promet (68 milijuna kuna) u posljednjih gotovo dva mjeseca, kojem se mogla prilijepiti oznaka „ispodprosječnog“ i u vrijeme prije uvrštenja HT-a na domaću burzu.

No, i u uvjetima ovakve nelikvidnosti, vidljivo je polako buđenje pozitivnog sentimenta ulagača najviše iz činjenice snažnog smanjenja minusa domaćih izdanja i Crobexa u svega par završnih sati trgovanja. Tako se Crobex iz vrlo neugodnog jutarnjeg minusa većeg od 2,2 posto na kraju „izvukao“ sa samo 1,09 posto minusa.

No, smanjivanje minusa nije promijenilo generalnu sliku trgovanja koja je od samog jutra velikoj većini najlikvidnijih odredila – negativan teritorij. Točnije, samo su tri milijunska izdanja završila u plusu – Ina, Podravka i Đuro Đaković holding.

Druga najlikvidnija dionica danas sa manje od 100 tisuća kuna zaostatka u odnosu na HT je bila Ina koja je nakon opasnog približavanja razini od 2400 kuna ponovno potegnula prema gore. Ipak, nije dosegnuta razina od 2500 kuna koja bi sigurno ponudila više optimizma dioničarima. No, i ovako prikazana snažna obrana razine od 2400 kuna u režiji velikog broja ulagača (zaključak izveden iz broja i volumena transakcija na uzlaznoj putanji cijene), kao i pozitivan predznak trgovanja usprkos raširenim minusima može razveseliti dioničare.

Ericssonu NT u probijanju pozitivnog teritorija nije pomogla niti vijest o novim ugovorima (pa makar i simbolične vrijednosti), no pad ispod 2800 kuna je brzo eliminiran odlučnim vraćanjem iznad te razine. A zaključna cijena ispod 2800 kuna je posljednji put zabilježena početkom veljače.

Najlikvidniji je bio, kao i obično, HT, no prometom ispod 7 milijuna kuna je ponovno srušio rekord najmanjeg dnevnog prometa od uvrštenja u trgovinu. Cijena? Pa u minusu, naravno. Iako je većinu trgovanja proveo u samom dnu fluktuacijskog raspona između 332 i 340 kuna zaključna je cijena dosegla podnošljivijih 338 kuna.

Vrlo blizu negativnim blokadama danas su bili Tisak i Viadukt. Prvi je završio tek nešto iznad 1000 kuna, dok je potonji već drugi puta ovaj mjesec srušen na 1400 kuna.

www.seebiz.eu

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.