36. smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre u Sv. Lovreču

36_smotra_lovrec2Općina Sv. Lovreč ove će godine biti domaćin 36. Smotre narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre koja će 18. srpnja u 18 i 30 sati započeti mimohodom od zgrade Općine do “Velikih vrati” na Placi, gdje će se od 19 sati odvijati ostatak programa.

Predsjednica organizacijskog odbora smotre Sanja Matošević rekla nam je kako će ove godine na smotri biti više sudionika nego prošle, a u 23 točke programa nastupit će sudionici osnovnih škola iz Sv. Lovreča, Pazina, Žminja, KUD-ova, vokalnih skupina te samostalni izvođači.

Čut ćemo kante na tanko i debelo, sviriti će se na mih, veliku i malu sopelu, šurle, plesati će se balun, mazurka, stara polka. Osim na hrvatskom jeziku i istarskom dijalektu pjevat će se i na talijanskom jeziku, a program će pratiti stručni tročlani žiri.

– Cilj manifestacije je očuvanje istarske tradicije kroz istarski kanat, melos i ples. Potrebno je osigurati da mladi naraštaji ne „zabe“ i nastave njegovati istarsku kantu, „besidu“ i običaje, rekla je Matošević.

Osim nastupa sudionika, posjetitelji će imati priliku uživati u ponudi i degustaciji tradicionalnih domaćih proizvoda te posjetiti likovnu izložbu članova udruge „Funtanela“. Nakon završetka programa, fešta se sa Place seli na Gradski trg uz glazbu i ples do kasnih večernjih sati.

iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.