40 uspješnih godina pazinskih likovnih stvaratelja

Društvo likovnih stvaratelja Pazin prigodnom je svečanošću i velikom retrospektivnom izložbom u pazinskom Spomen domu obilježilo 40 godina uspješnog rada i djelovanja na kulturnoj sceni Pazinštine.

Iznikla iz „amaterskog radničkog kulturnog stvaralaštva“ sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, Likovna grupa u Pazinu okupila je entuzijaste i po vokaciji raznovrsne grupe autora. 1983. godine Likovna je grupa preimenovana u Društvo likovnih stvaratelja Pazin te kao takva razvija bogatu stvaralačku i izlagačku aktivnost. Udruga je uredila vlastiti izložbeni prostor, najprije na Trgu male fontane, a 2010. godine LG galerija seli u novi i veći prostor u ulici Jurine i Franine u kojem i danas uspješno djeluje.

DLS danas broji 31-og aktivnog člana koji svoje umjetničke talente iskazuju kroz slikarstvo, kiparstvo, fotografiju i primijenjenu umjetnost. Godišnje se održi 12 do 15 izložbi koje posjeti oko 3000 ljudi, a organiziraju se i tečajevi crtanja i slikanja kao i razne radionice.

Predsjednica DLS, Nada Putinja ukratko se osvrnula na početke organiziranog okupljanja i javnog djelovanja pazinskih likovnjaka i zahvalila svim članovima i suradnicima koji su doprinijeli razvoju pazinske umjetničke scene.

Pročelnica upravnog odjela za upravu, samoupravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, Nevija Srdoč istaknula je bogatstvo kulturnog stvaralaštva i brojne aktivne udruge koje djeluju u malom gradu poput Pazina. Srdoč je iskoristila priliku i čestitala DLS Pazin na nagradi – Plaketi Grada Pazina koja će im odlukom Gradskog vijeća biti uručena povodom predstojećeg Dana Grada.

Izložbu pod nazivom „Retrospektiva uspomena – 40 godina djelovanja DLS Pazin“ otvorio je jedan od utemeljitelja Likovne grupe i njen dugogodišnji voditelj  Miháel Cséplö koji je zajedno sa aktualnom predsjednicom, Nadom Putinjom razrezao rođendansku tortu.

Na izložbi je izloženo stotinjak radova različitih umjetničkih izražaja, a uz trenutne članove Društva svojim radovima pridružili su se i oni nekadašnji, kao i šestero gostiju.

Izložba je postavljena u holu Spomen doma i može se razgledati do 31. svibnja svakim danom osim nedjelje.

U prigodnom kulturno umjetničkom programu sudjelovao je Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ pod vodstvom Ines Kovačić Drndić te pjesnikinje Mirjana Krsnik, Jana Prević Finderle i Davorka Flego.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.