43. susret limenih glazbi Istre u Pazinu

Kao i svake godine, zadnje subote u mjesecu svibnju, tradicionalno se već 43 godine za redom, održavaju Susreti limenih glazbi Istre.

Svake godine susreti su u drugom mjestu, a ove godine, 26. svibnja 2018. godine, po treći put od davne 1974., kada su prvi susreti održani u Babićima kraj Umaga, domaćin 43. Susreta je Limena glazba Pazin. Prethodna domaćinstava u Pazinu bila su 1983. i 1993. godine.

Ove godine su se Limena glazba Pazin i Grad Pazin odlučili prihvatiti biti domaćinom Susreta, kako bi svečano obilježili 70.-u godišnjicu neprekidnog djelovanja Glazbe u gradu Pazinu, Istri i šire i 110. obljetnicu osnivanja tadašnje Hrvatske glazbe iz koje je kasnije nastala Limena glazba Pazin.

1908. godina se uzima kao godina osnivanja Limene glazbe Pazin, iako postoje neki dokumenti da prvo spominjanje Limene glazbe u Pazinu datira iz 1859 godine, te kasnije 1872 godine, od kada sa manjim prekidima djeluje. Između dva rata tijekom talijanske okupacije Istre, glazba, kao i mnoga hrvatska kulturna i ostala društva, prestaje sa radom radi zabrane djelovanja svega što je bilo hrvatsko. No, djelovala je talijanska glazba, a mnogi su glazbenici nastavili svirati u njoj. Nakon završetka rata, točnije 1948. godine, glazbari se ponovno okupljaju, te je time započelo kontinuirano djelovanje Glazbe sve do današnjih dana.

Kroz svoju je povijest, za svoju aktivnost, predani rad na njegovanju glazbene kulture, odgoju mladih naraštaja i iskazanom domoljublju, Glazba više puta odlikovana, nagrađivana ili su joj dodjeljena razna priznanja, pohvale, diplome i slično. Ističemo samo neke: “Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom”, “Plaketu prosvjetnog sabora kulture hrvatske”, “Nagradu 25.rujna” i dr.

Na Natjecanju puhačkih orkestara Hrvatske koje je 2002. godine održano u Novom Vinodolskom osvaja Zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture u “B kategoriji” u jakoj konkurenciji 14 glazbi iz svih krajeva Hrvatske.

Limena glazba Pazin može se pohvaliti, da je do sada nastupala na svim Susretima Limenih glazbi Istre, od samoga početka 1976., godine.

Ove godine, u Pazinu nastupa 18 orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, sa više od 600 glazbenika.

Početak službenog dijela je predviđen u 14:30 sati, kada bi se započelo sa mimohodom glazbi od Osnovne škole do gradskog trga. U 15:30 sati počinje koncertni dio programa na Trgu slobode, kada će svaka glazba predstaviti svoj program u trajanju 10-ak minuta. Prije samog koncertnog dijela, nakon izvođenja triju državnih himni, svi izvođači će odsvirati zajedničke kompozicije Krasna zemljo, Istro mila, te marša Mitterburgerin (Pazinka), koji je za tu prigodu skladao mladi i perspektivan dirigent pazinske Limene glazbe, Aldo Foško.

Redoslijed nastupa na 43. susretu Limenih glazbi u Pazinu:
1. Limena glazba Pazin
2. Pihalni orkester Piran
3. Limena glazba Mon Perin Bale
4. Pihalni orkestar Marezige
5. Puhački orkestar Lovran
6. Puhački orkestar grada Pule
7. Limena glazba Roč
8. Limena glazba Rovinj
9. Glazbeno društvo Spinčići Kastav
10. Puhački orkestar Sv.Lovreč
11. Limena glazba ZT Tar
12. Limena glazba ZT Vižinada
13. Puhački orkestar Babići
14. Limena glazba ZT Buje
15. Limena glazba Buzet
16. Pihalni orkester Breg-Dolina
17. Pihalni orkestar Izola
18. Limena glazba Labin

LGP

3 komentara na “43. susret limenih glazbi Istre u Pazinu”

 1. rog napisao:

  Hm, nakon 1948.g. glazbari se opet okupljaju. Zanimljivo. Šta su sami glazbarili? Nije mi jasno iz kojih se razloga već dugi niz godina ne spominje ime pokojnog, uvaženog i poznatog bar starijim Pazinjanima, Mirko Dekleva. Neću ništa dalje spominjati osim da je sramota da se zaboravilo tog čovjeka koji čak i nije bio Istrijan ali je dao jako puno Pazinu, odnosno djeci koji su danas građani Pazina. Pazin je imao čak i harmonikaški orkestar. Sramotno je ovako zaboravit malog čovjeka koji je ipak bio veliki čovjek što se Pazina tiče.

  1. Limena glazba Pazin napisao:

   Kao prvo, 1948. kada je prestala djelovati vojna glazba JA inicijativu za ponovo pokretanje Glazbe došla je od g. Omera Trifuna koji je bio i prvi poslijeratni dirigent Limene glazbe Pazin.
   Kao drugo. nitko, ama baš nitko nije zaboravio Mirka, kao što nitko nije zaboravio njegovog nasljednika pok. Dušana Korena a sa njima i legendarnog Bobija te sve druge koji su sa nama ili prije nas dali dio sebe u djelovanje Limene glazbe Pazin. Uostalom, kako bi ih mogli zaboraviti mi, koji smo sa njima nebrojeno puta vježbali, družili se i nastupali? Čak i mlađi članovi (ili oni koji su nam se pridružili nakon njihovog vremena) znaju za njih i o njima zbog naših bezbrojnih priča, štorijica i prepričavanja sada već legendarnih događaja….
   Vedran Vlahović, tajnik Limene glazbe Pazin

 2. Josip Šiklić napisao:

  Hrvatska limena glazba u Pazinu osnovana je 1910. godina, a prvi nastup imala je za Uskrs 1911. U prilog ove povijesne istine govori tekst Dražena Vlahova pod naslovom “Prilog povijesti mjesne općine Pazin krajem 19. i početkom 20. stoljeća”, objavljen u zborniku Hrvatska čitaonica u Pazinu, u izdanju Skupštine udruga Matice hrvatske Istarske županije Pazin, 1999. str. 40. “…povijesni izvori do kojih smo došli nedvosmisleno govore o tome da je Hrvatska glazba u Pazinu utemeljena 1910. godine i da je svoj prvi nastup imala za Uskrs 1911.” Ono što je svakako posebno važno za istaknuti, a vrlo je indikativno, to je da je list Naša sloga koji je pratio vrlo minuciozno aktivnosti hrvatskih društava objavio prvi tekst o hrvatskoj pazinskoj glazbi tek 1911. Nema logike da je Glazba osnovana 1908. da bi NS objavila tekst o tome nakon tri godine. U brošuri Limena glazba u Pazinu koju je napisao pok. Radovan Vlaketić (1988. godine) na str. 8 piše „Po nekoj, usmenoj, tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju glazbara, Hrvatska limena glazba u Pazinu osnovana je 1908. … „ Dakle radi se o usmenoj predaji koja ne odgovara povijesnoj istini.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.