5. folklorna večer i otvorenje prostorija Folklornog društva Pazin

Koncert FD PazinFolklorno društvo Pazin i njihovi gosti: KUD “Studenac” iz Nerezina i KUD “Uljanik” iz Pule, će u subotu, 28. svibnja, po peti puta obilježiti folklornu večer, posvećenu svojim preminulim voditeljima Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić. Koncert će se održati u velikoj dvorani spomen doma s početkom u 20:00 sati.

Isti će dan, u 11 sati ujutro, folkloraši otvoriti svoje nove službene prostorije u prostorima bivše vojarne “Veli Jože“ u Pazinu.

 

KUD Uljanik – Pula

Svoj vrstan program KUD ”Uljanik” svakogodišnje predstavlja na brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu – samo u posljednjih 10 godina ovo je društvo imalo više od 650 nastupa u Istri, ostalim gradovima Hrvatske i u gotovo svim zemljama Europe – kao i sudjelovanjem na lokalnim, županijskim i međunarodnim smotrama i festivalima, nastupima u humanitarne svrhe. Posebice valja istaknuti ljetne nastupe KUD-a na pulskim trgovima u sklopu manifestacije ”Na ulicama i trgovima” kada se domaćim gostima i turistima, koji nastupe i raznolikost nošnje snimaju svojim kamerama i fotoaparatima, predstavljaju sve grupe koje djeluju u društvu. Društvo je osobito ponosno na večer tradicijske glazbe i plesa – ”KUD ULJANIK I GOSTI”, koju organizira uz SAKUD Pula, pod pokroviteljstvom Grada Pule, uz sponzorstvo Uljanika d.d. i Turističke zasjednice Grada Pule, svakog prosinca u Istarskom narodnom kazalištu- Gradskom kazalištu Pula. Svake je godine uspješno održana (prvi put 1994., pa 1996., od 1999. godine svakogodišnje), a posjetitelji puna dva sata s velikom pozornošću i burnim pljeskom prate nastupe KUD-a i gostiju. Ova je večer posebno značajna jer pored gostiju iz Istre svake godine dolaze i predstavnici nacionalnih manjina u Istri i gosti iz inozemstva.

KUD “Studenac” – Nerezine

FD Studenac iz Nerezina na otoku Lošinju osnovano je daleke 1953. godine i od tada radi na očuvanju i prezentaciji nerezinskog izvornog plesa, pjesme i običaja. Jedini je izvorni folklor na području Grada Malog Lošinja. Ima oko 20-ak članova. Uglavnom nastupa na cresko-lošinjskom otočju tijekom turističke sezone pred brojnim gostima. Od važnijih nastupa treba istaknuti: Vinkovačke jeseni, Smotra folkora u Metkoviću, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Smotra folklora Leron u Vodnjanu, kao i nastupi po Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj.

AR / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.