5. Smotra glagoljaškog pjevanja U Sv. Petru u Šumi

Manifestacija “Maša po starinski” zamišljena je kao susret pučkih crkvenih pjevača, vokalnih skupina i zborova, kako bi se potaknulo očuvanje crkvene pučke popjevke i pokušalo afirmirati taj vid tradicijske glazbe koja je kod nas jedna od najstarijih u Europi.

Naime, pučka popjevka, nakon gregorijanskog korala, najraširenija je forma crkvenog pjevanja. Nažalost, kao i mnoge druge tradicijske forme, ona nije dovoljno istražena.  Ona izumire iz različitih razloga, iako su Istra i Hrvatsko primorje dugo čuvali i njegovali upravo taj vid liturgijskog pjevanja. U praksi se danas rijetko može čuti iskonska tradicijska sakralna pjesma koja je nekad obogaćivala liturgijsko slavlje u našem narodu. Jedan od najzanimljivijih oblika nalazimo u glagoljaškoj liturgiji koja je jedinstvena u cijeloj rimokatoličkoj Crkvi. Ovo je pjevanje bilo najraširenije u Primorju gdje mu se tradicija i danas može utvrditi, a često je bilo obogaćeno i sviranjem na  sopilama ( sopelama, roženicama ). Glagoljaško pjevanje sačuvano je usmenom predajom kroz deset stoljeća po kulturnoj tradiciji tri jzika ( crkvenoslavenski, latinski, hrvatski ) i tri pisma (glagoljica, bosanica, latinica), a primilo je utjecaje iz Bizanta, Akvileje, Rima i drugih zapadnoeuropskih centara. Traje paralelno s latinskom tradicijom: od 9. do 17. stoljeća u užem smislu, a do 20. stoljeća u širem smislu. Određujući se spram istarskog područja, glagoljaštvo nalazimo u stručnim i znanstvenim radovima Franje Ksavera Kuhača, Matka Brajše Rašana, Ivana Matetića Ronjgova i drugih. Svi oni svjedoče o posebnoj tradiciji glagoljaškog pjevanja, njezinoj opstojnosti, lokalnoj raznolikosti i vrijednosti. Iz tih razloga, intencija je ove manifestacije da glazbenoj smotri predhodi  znanstveni etnomuzikološki skup na spomenutu temu, a uz istarske izvođače svake bi se godine pozvali i gosti izvan naše županije, sve u cilju promicanja i revitalizacije tog vida glazbene baštine. (Bruno Krajcar, prof.)
Ciljevi manifestacije su potaknuti očuvanje crkvene pučke popjevke te revitalizaciju tog segmenta tradicijske glazbe koja je jedna od najstarijih u Europi, definirati stupanj očuvanosti specifičnog izvornog starocrkvenog pučkog pjevanja, predstaviti suvremenoj publici ljepotu i vrijednost te tradicije, identificirati nositelje i čuvare te baštine, poticati mlade, posebno glazbenike, da upoznaju, prihvate i dalje čuvaju taj specifični izričaj crkvenog pučkog pjevanja, održati glazbenu manifestaciju koja će postati tradicionalno mjesto susreta izvođača i ljubitelja starocrkvenog pučkog pjevanja, stvoriti samosvijest o ljepoti i vrijednosti baštine.
Sadržaji manifestacije su sljedeći:
– u Klaustru pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi – etnomuzikološki stručni skup na temu „ 5 godina starocrkvenog pučkog pjevanja u Sv. Petru u Šumi, očuvanje i revalorizacija starocrkvenog pučkog pjevanja” i  predstavljanje CD – uz sudjelovanje muzikologa i renomiranih autoriteta struke .
-svečano koncelebrirano misno slavlje u crkvi pavlinskog samostana tijekom koje će liturgijsko pjevanje predvoditi zbor po izboru organizatora
– V. jubilarna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja na trgu ispred crkve sv. Petra  Pavla
– prigodni kulturni program
Sudionici manifestacije su Crkveni pjevački zborovi, vokalne skupine te individualni izvođači pučkog crkvenog pjevanja  iz raznih dijelova Istre, Primorja, Dalmacije te drugih dijelova Hrvatske, Pučki pjevači koji njeguju lokalne crkvene napjeve, Zborovi Hrvata iz inozemstva, Glazbeni stručnjaci.
Nositelj projekta je Općina Sveti Petar u Šumi, pod pokroviteljstvom Biskupije porečke i pulska te Istarske županije . Umjetnički voditelj je prof. Bruno Krajcar.
Program ‘‘Maša po starinski’’ – Sveti Petar u Šumi 2012.:
SUBOTA – 18. 08.  2012.
20 sati – Klaustar pavlinskog samostana
Okrugli stol na temu  5 godina staro crkvenog pučkog pjevanja u Sv. Petru u Šumi, predstavljanje CD
21.30  sati – Prigodni kulturni program
NEDJELJA – 19. 08.  2012.
17. 30 sati – Folklorni kutak
18  sati – Župna crkva Sv. Petra i Pavla
Svečano misno slavlje tijekom koje će liturgijsko pjevanje „ MAŠU PO STARINSKI” predvoditi crkveni pjevači iz Zadarske biskupije
19.30 sati –  Trg ispred crkve Sv. Petra i Pavla

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.