53. smotra narodne glazbe i plesa Istre u Raklju

OVE SUBOTE – POSVEĆENA 120. OBLJETNICI ROĐENJA DR. MIJE MIRKOVIĆA-MATE BALOTE
Ljetna pozornica Bolovan u Raklju, ove će subote, 11. kolovoza od 20 sati biti ispunjena folklorom, plesom i glazbom… nematerijalnom istarskom kulturnom baštinom. Održati će se 53. smotra narodne glazbe i plesa Istre koja će biti posvećena 120. obljetnici rođenja dr. Mije Mirkovića-Mate Balote.

Manifestacija je najavljena na konferenciji za novinare održanoj danas u Galeriji Cvajner u Puli.

Centralna smotra, 53. smotra narodne glazbe i plesa Istre održat će se u 11.08.2018. godine. Prethodile su joj 3 lokalne smotre: 52. Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine 07.07.2018. u Peruškima, 39. Smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre 21.07.2018. u  Sv. Lovreču i 50. Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine- „Labinske konti“ 28.07.2018. u Labinu-Dubrova.

U ovogodišnjem programu u Raklju sudjeluje oko 250 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija u sastavu Josip Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan  i dr.sc. Ivona Orlić,  članice te Zoran Karlić, zamjenski član: pjevači i svirači iz cijele Istre, 10 kulturno-umjetničkih društava: KUD „Barban“ iz Barban, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  DKUS „Mendula“ iz Medulin, Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, KUD „Matko Laginja“ iz Sv. Lovreča, FD „Pazin“ iz Pazina, FD „Cere“ iz Cera, KUD-SAC „Plesarin“ iz Rovinja, RKUD „Rudar“ iz Raše. Prikazat će se 9 plesova, 13 pjesama i 9 svirki među kojima barbanski balon, medulinski balon, ceranski balon, labinski tanac, balun, la forlana, medulinski balon, stara poljka, cotić, svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu ili sopelicu, duplice, svirka gunjaca, kanate na tanko i debelo, mantignade, nabrujat ili taranjkat u grupi, taranke uz roženice i mih.
Programu smotre prethodit će mimohod svih izvođača od 19,30 sati koji kreće s place u Raklju. Nakon službenog dijela programa smotre predstavit će se gosti KUD „Slavko Janković“, Rokovci-Andrijaševci, Vukovarsko-srijemska županija i HKD „Napredak“, Kreševo, Bosna i Hercegovina, a zabava i druženje se nastavlja uz bend.
Voditelji programa su Serđo Valić, Mara Valić i Patrick Bolković.

Smotru kao i svake godine podržava Istarska županija, te je ispred Županije pročelnik za kulturu Vladimir Torbica istaknuo kako je najteže očuvati upravo nematerijalnu kulturnu baštinu, te kako vjeruje da će ozračje u Raklju biti iznimno.

Josip Percan predsjednik KUD-a Mate Balota iz Raklja i predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije najavio je goste i brojne iseljenike koji se vesele smotri, te pozdravio obilježavanje rođendana Mate Balote.

U svemu će uživati i brojni turisti, čemu se raduje tamošnja TZO Marčana.

U slučaju lošeg vremena program će se održati u Društvenom domu Rakalj.

Počeci smotre:
Smotra narodne glazbe i plesa Istre započeta je 13. i 14 kolovoza 1966. godine u Motovunu, srcu Istre, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu, da se očuva, obnovi i kulturološki vrednuje. Tijekom svoje opstojnosti polučila je tada možda i neslućene rezultate, znane samo njenim osnivačima i vizionarima: prosvjetitelju, skladatelju i muzikologu Slavku Zlatiću i Renatu Perniću, muzikologu i tadašnjem glazbenom uredniku Radio Pule.
Ovim blagdanom tradicijske kulture- svirke, kante i plesa, jezika i običaja u Hrvata Istre, kantaduri, svirači i plesači iskazujući umijeće i ljubav kroz glazbu i ples, potvrđuju svoj kulturološki korijen.

Članovi Odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre jesu:
Pietro Demori-Galižana, predsjednik Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre za 2018. godinu (predstavnik talijanske nacionalne manjine),
Nevia Kožljan-Barban, zamjenica predsjednika,
Gabrijela Peruško Pujas-Pula, Mirna Milanović i Darko Tumpić-Pazin, Maja Livada- Buje, Mirjana Vratović-Buzet, Dean Kliman-Žminj, Franko Zec – Cere, Emil Radovan-Rovinjsko selo, Sanja Matošević-Sv. Lovreč, Ivona Orlić-Poreč, Josip Pino Knapić-Raša, Zoran Karlić-Kršan.

Organizatori: Savez folklornih društava Istarske županije, KUD „Mate Balota“ Rakalj, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre, SAKUD Pula

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Istarska županija-Upravni odjel za kulturu
Grad Pula
Općina Marčana
Turistička zajednica Općine Marčana

Medijski partneri: Regional Express, TV Nova, Radio Istra, Radio Labin, HRT-Radio Pula

Članovi Odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre jesu:
Pietro Demori-Galižana, predsjednik Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre za 2018. godinu (predstavnik talijanske nacionalne manjine),
Nevia Kožljan-Barban, zamjenica predsjednika,
Gabrijela Peruško Pujas-Pula, Mirna Milanović i Darko Tumpić-Pazin, Maja Livada- Buje, Mirjana Vratović-Buzet, Dean Kliman-Žminj, Franko Zec – Cere, Emil Radovan-Rovinjsko selo, Sanja Matošević-Sv. Lovreč, Ivona Orlić-Poreč, Josip Pino Knapić-Raša, Zoran Karlić-Kršan.

(rex/D.F./M.A.)
http://www.regionalexpress.hr/site/more/53.-smotra-narodne-glazbe-i-plesa-istre-u-raklju

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.