60 godina pazinske košarke

Održana je svečana sjednica izvršnog odbora KK Ghia staff Pazin povodom 60 obljetnice kluba u novije doba. Prema usmenim razgovorima sa osobama treće životne dobi košarka se odavno i pred gotovo 100- tak godina igrala u Pazinu ( posebno u gimnaziji) paralelno kada i u Rijeci, Zadru, Puli….a postoje i pisani tragovi iz 1947. , te 1949. godine…

U radu su pored izvršnoga odbora kluba sudjelovali i bivši predsjednici, treneri, tajnici i igrači kluba.  U sat vremena uz prikazivanje slika i članaka od 1952. do danas govorili su predsjednici kluba i to  osnivač pazinske košarke Vlado Mrvoš (koji je za ovu prigodu specijalno došao iz Rijeke gdje živi), Ferid – Mišo Zambelli, Lidio Vretenar, Livio Lanča, te Neven Ćus sadašnji predsjednik koji  je dao osvrt od 1952. do današnjih dana. Također govorio je i bivši trener Vjekoslav – Đino Gabrijelić.

kosarka_2012_2

U svečanom, ugodnom ozračju Vlado Mrvoš spomenuo je legendarne utakmice u Kopru 1954. kada su trebale specijalne dozvole policije sa ovjerom za put za sve igrače košarkaše- gimnazijalce i gimnazijalke. Napomenuo je da je ponosan kada vidi kako klub igra A2 ligu i ima sve selekcije i da su 1952. (kada je košarkašku sekciju pri DTO Partizan Pazin osnovalo  200 gimnazijalaca uz članarinu od 10 dinara )stvoreni  temelji za današnja vremena.

kosarka_2012_4

Najmlađi sudionici svečane sjednice izvršnog odbora pozorno su slušali kada je spominjao  otpore u tadašnjim vremenima, kada se nastava tjelesnoga izvodila  kod cura u kratkim hlačicama, što je u tim vremenima bilo nepojmljivo. Također i na tadašnji pozitivni pristup košarci i sportu uopće, jer pojedini potezi nazovi ih vrhunskih igrača, u današnjem vremenima nemaju nikakve veze sa fair play ponašanjem.  Govorio je i tome kako materijalni uvjeti tih vremena nisu bili sjajni, ali pristup sportu, košarci te ponašanje igrača je bilo na visokoj razini. Spomenuo je i putovanja koja su bila duga, prijevozna sredstva su bili vlak i kamion, a tek kasnije autobus.

kosarka_2012_5

Zambelli je napomenuo da su za vrijeme studiranja pokojni Marijan Salamun – Salko i on, kao nasljednici  Vlade Mrvoša  „iskovali plan“ jedan da bude predsjednik, a drugi trener. Naglasio je kako se već sedamdesetih godina stvorila generacija koja je prema kvalitetama mogla u viši stupanj takmičenja, ali je naglasak bio da svi završe fakultete i druga zanimanja,  a posebno je dojmljiva bila rečenica „svi mi smo dali košarci, ali zapamtite i tako razmišljajte košarka nam je puno više dala, ali ne samo takmičarski, nego sveukupno počevši od kontakta sa osobama koje kasnije susrećete u životu pa nadalje“.  Lidio Vretenar spomenuo je neke anegdote sa putovanja ekipe osobnim automobilima i srećom doživljene lakše prometne nesreće prigodom putovanja u Rab i istaknuo da ga večerašnji susret obogaćuje kao osobu.

kosarka_2012_6

Livio Lanča sjetio se na platnu prikazane svoje prve registracije i slike za koje u tadašnjim vremenima nije bilo novaca, te ju je izrezao sa rođendanske fotografije, ali danas to spominje i ponosno da mlađe generacije vide o kakvim se vremenima radilo. Napomenuo je i na spartanski rad na kojih ih je pokojni Salamun treninzima privikavao, što se kroz rezultate kasnije pokazalo pozitivnim.

kosarka_2012_7

Vjekoslav Đino Gabrijelić istaknuo je svoj korektni dogovor sa Salamunom sa kojime je zajednički radio, a kasnije je nastavio gdje su zajednički stali. Naglasio je da je i kasnije kao nastavnik tjelesnoga odbora  imao i više nego korektnu suradnju sa klubom, te ističe da je 2005. svjesno predložio da talentiranu generaciju košarkaša osnovne škole vodi Valter Sirotić i kao asistent svom nekadašnjem učeniku ponosno se okitio titulom prvaka Hrvatske.

kosarka_2012_9

Neven Ćus spomenuo je i sve odlične rezultate od 90- tih godina do danas, odlične rezultate ponovno osnovanoga ženskog kluba, te utakmice reprezentacije 1999. sa Kukočem protiv Slovenije 1999. prigodom otvaranja dvorane Klasičnog kolegija pazinske gimnazije , pobjede pojačane ekipe kluba 2005. nad studentskom reprezentacijom Italije, te organizaciju brojnih utakmica svih selekcija reprezentacije Hrvatske, turnira mlađih kategorija u okviru prvenstva Republike Hrvatske , te osam izdanja memorijalnog turnira Marijan Salamun – Salko.  Naglasio je i tradicionalno sudjelovanje na turnirima ne samo u našoj zemlji već i u Italiji i Sloveniji i to pretežno mlađih kategorija. Ipak kruna svega bio je 2007. održani All Star najboljih košarkaša u Hrvatskoj u kojem su dominirali Pankracije Barać i David Grbešić.

kosarka_2012_8

Također prezentiran je ambiciozni program rada obilježavanja 60 godišnjice u 2013. u kojom pored brojnih turnira i utakmica svih selekcija kluba predviđeno je izdavanje monografije kluba u kojoj pored članova kluba sudjeluje kao nositelj ravnatelj pazinske gimnazije profesor Josip Šiklić.

Druženje je nastavljeno i kasnije, a poseban vedar ton kao i uvijek u igračkim danima davao je igračka legenda Lino Kalac. U Pazinu se košarka kao kraljica igara ne samo igra, ona se u pravom svom punom smislu riječi iz generacije u generaciju i živi, javljaju iz kluba.

kosarka_2012_1

5 komentara na “60 godina pazinske košarke”

 1. Leo Maric napisao:

  Cestitke Pazinu i Kosarkaskoj obitelji koja je i jos uvijek proizvodi – vrijednosti – koje clanovi iste, nose i dijele cijeli zivot….Ponosno i sa srecom dijelim osobna iskustva i dragocijena zivotna prijateljstva koja me vezu za moj Pazin i tu istu kosarkasku obitelj….Cestitke svima koji su dali, daju i dati ce svoj obol u toj prici koja i dalje traje….
  Leo Maric, USA

  1. Darko Mrvos napisao:

   Dragi Leo, nadam se da si ti sin moje drage i prve uciteljice Milke.
   A moj otac Vlado je bio u Pazinu i neizmjerno sam zahvalan organizatorima sto su ga se sjetili i pozvali na festu.

   Srdacan pozdrav,

   Darko Mrvos

   1. Leo Maric napisao:

    Pozdrav dragom prijatelju Darku….Da to smo MI ….koliko je nasa zivotna prica draga i dugacka i jos uvijek traje…..Damir Cus ima moju email adresu te se nadam da cemo se vidjeti nakon toliko godina…..Ja posjecujem nas Pazin SVAKE godine ( June / July ) te se nadam skorom susretu …..Sve najbolje u Novoj Godini tebi i tvojom obitelji te posebno zdravlja jer sreca je vec ovdje…..
    Leo Maric

 2. kritičar napisao:

  Koji je zadnji rez vrijedan imala pazinska košarka. Koliko trenira klinaca tamo? Zar to nisu vječna prezimena koja se ponavljaju, a drugi neka čekaju?

  1. košarkaš napisao:

   1. vrijedan rezultat pazinske košarke je da neprekidno nastupa u a2 liga zapad već xx godina, da su ostali klinci redovito pri vrhu istarske košarke, da klinci koji treniraju u klubu nauče i razumiju košarku sa budžetom koji je daleko manji od svih ostalih ekipa u Istri i šire.
   2. ako nisi dobro upućen kk ghia staff redovito izbaci 1-2 klinca u generaciji koje traže neki od najvećih hrvatskih klubova….
   3. reci mi molim te koji broj klinaca bi te zadovoljio pa da ti dam jasnu sliku koliko to klinaca ima u klubu kk ghia staff
   3. ovo zadnje.
   Zar to nisu vječna prezimena koja se ponavljaju, a drugi neka čekaju?
   Molim te da pojasniš jer nikako ne mogu razumjeti koja namjera je ove upitne rečenice pa kad ju razjasniš vjerojatno ću ti moć ponudit neki odgovor.
   p.s. toplo se nadam da se iza osobe kritičar ne nalazi neki pazinjan jer ako da onda me zbilja sram da takvi sugrađani žive oko mene.

   Ali očito ti imaš neku bolju ideju i viziju za budućnost kluba pa bi bilo dobro da se uključiš u rad, možda i u upravu kluba i da digneš sve na još jednu višu razinu. Pa eto javi se da krenemo!

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.