7. Dani meda u Pazinu: Najbolje ocijenjen med Biserke Benazić

Sedmi dani meda koji se ovog vikenda održavaju u pazinskom Spomen domu okupili su 65 izlagača, čime je nadmašen prošlogodišnji rekord. Manifestacija i ove godine bilježi odličnu posjećenost i veliki interes ne samo u Istri nego i u susjednim krajevima. Med, razni proizvodi od meda, kolači i druge delicije te još puno korisnih stvari i opreme za pčelare moglo se vidjeti na „Danima meda u Pazinu“ – međunarodnoj izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno – znanstvenom skupu.

Na manifestaciji sudjeluje 65 izlagača. Izlagači pčelarske opreme dolaze iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Hrvatske, dok je većina pčelara na manifestaciji iz Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Gorskog kotara i Varždinske županije; potvrdio nam je Predsjednik Udruge pčelara Lipa Ranko Anđelini.

Stručni ocjenjivači žiri ocijenio je 53 uzorka meda, a jučer su u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma dodijeljena priznanja. Nagradu za najbolji med dobila je pčelarka Biserka Benzaić iz Pićna, čiji je bagremov med dobio maksimalnih 20 bodova. Čak 23 uzorka ocjenjena su sa zlatnim odličjem, a ostala srebrnim i brončanim.

Anđelini nije krio zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom i njezinom posjetom. A prema njegovoj procjeni na današnjim predavanjima koja su održana u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma okupilo se oko 500 posjetitelja i pčelara iz cijele Hrvatske te iz susjednih zemalja. O prevenciji gubitaka pčela na znanstvenom skupu govorio je Dr. Peter Naumann iz Švicarske. Pavel Zdešar iz Slovenija održao je predavanje na temu “Nova tehnologija i tehnika u proizvodnji meda, sa osvrtom na uspješno pčelarenje bez upotrebe kemijskih preparata”, a njegov sunarodnjakProf.dr. Aleš Gregorc govorio je o uzgojnim mjerama i selekcijskom radu u Sloveniji.

Manifestaciju su organizirano posjetili pčelari iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, ali susjednih zemalja Italije i Slovenije. Također, već drugu godinu zaredom manifestaciju organizirano posjećuju djeca iz pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora i pazinskih dječjih vrtića.

Posjetitelji su i ove godine “pazinskom mednom žlicom” cijeli dan mogli degustirati med. Žlica se mogla kupiti po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Osim meda i proizvoda od meda, na manifestaciji se moglo kupiti pčelasku opremu i alate te stručnu literaturu. Manifestaciju prati izložba radova učenika sa područja Pazinštine koji su izloženi po zidovima hola Spomen doma.

Manifestaciju već tradicionalno organizira Udruga pčelara ‘Lipa’ iz Pazina pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.