7. folklorna večer u spomen Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić

fdp_veteranke_2011Folklorno društvo Pazin će u petak, 14. lipnja, zajedno sa svojim gostima KUD-om Barban iz Barbana i DKUS-om Mendula iz Medulina, oržati koncert u spomen na preminule voditelje Cvetka Benazića i Jasenku Štefanić. U pazinskom kaštelu ova će tri društva predstaviti pjesme, plesove i svirku iz svih dijelova Istre i Dalmacije. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Folklorno društvo Pazin predstaviti će nekoliko svojih sekcija. Najmlađa sekcija (djeca od 3 do 7 godina) i ona nešto starija (djeca od 7 do 12 godina) otplesati će Dolenjski valcer i Cotić, zaboravljeni ples koji je društvo restaurirali prije tri godine. Odrasla sekcija predstaviti će novi ples, Štajeriš, koji je iz zaborava spašen zahvaljujući dokumentaciji Darija Marušića, te Splitske plesove. Vokalna skupina Veteranke otpjevati će dvije pjesme iz svog bogatog repertoara, glazbena sekcija odsvirati će jedan starinski valcer, a pazinski folkloraši najavljuju i iznenađenje.

Dvadesetak članova KUD-a Barban predstaviti će se mantinjadom na veliku i malu roženicu, kantom na tanko i debelo te barbanskim balonom. Kulturno – umjetničko društvo Barban djeluje od 1976. godine i broji 60-ak aktivnih članova koji djeluju kroz sekcije svirača, kantadura, plesača, te litararno-recitatorsku sekciju. KUD se posebno može pohvaliti s 30-ak ženskih i muških originalnih narodnih nošnji, što predstavlja pravo bogatstvo, a koje će biti dio nastupa u petak.

DKUS Mendula iz Medulina otplesati će medulinski balon i staru polku, a otpjevati će i kantu na tanko i debelo uz pratnju roženice. Folklorna sekcija se u Medulinu osnovala 1946. godine. Do danas su ostvarili brojne nastupe i mnoga gostovanja u Hrvatskoj i izvan nje. Današnja folklorna sekcija ima četiri grupe, raspoređene prema godinama. Osim plesača, djeluju i grupa pjevača i svirača na narodnim instrumentima.

Ova je folklorna večer uvod u TradInEtno festival, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Pazina.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.