7. zavičajni kviz Krasna zemljo

Maturant Luka Bariša i učenik drugog razreda Matija Jurman s mentorom Danielom Bogešićem ostvarili su 3. mjesto na ovogodišnjem, sedmom po redu, zavičajnom kvizu “Krasna zemljo – Meraviglioso paese ” koji u petak 13. 10. 2017. g. u Buzetu okupio učenike 26 istarskih škola, od toga petnaest osnovnih i jedanaest srednjih, ukupno pedeset i dva osnovca i srednjoškolca i 26 mentora iz Istarske županije.

Ciljevi kviza su popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njena očuvanja kao i promicanje zavičajnog identiteta, a ovogodišnja tema kviza bila je opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta te njegova kulturno povijesna baština. Provjera znanja sastojala se od teorijskih pitanja o povijesti Istre i Buzeta te praktičnih zadataka vezanih za prepoznavanje kulturne baštine koji su se rješavali na terenu po buzetskoj starogradskoj jezgri.

Organizator je Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka Pazin, a domaćini Osnovna škola “Vazmoslav Gržalja” i Srednja škola Buzet. Sudionicima kviza obratili su se gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Predsjednik Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre i nastavnik povijesti i geografije u Kolegiju Daniel Bogešić, prof. savjetnik, naglasio je da kviz obilazi cijelu Županiju „Bili smo do sada u Poreču, tri puta u Puli, jednom u Pazinu i Rovinju. Cilj je upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa kulturnom baštinom i poviješću Istre i njenim geografskim obilježjima, odnosno popularizacija kulturne baštine i nadasve produbljivanje ljubavi prema zavičaju. Ono što je specifično za ovaj kviz je to da se u posljednje vrijeme u potpunosti odvija na terenu, i sastavljen je od terenskih zadataka. Danas se puno priča o reformi školstva, mi ne pričamo – mi radimo“. Za izvrsno ostvarenje kviza ključni su bili članovi organizacijskog tima Krasna zemljo, među kojima su istaknutu ulogu imali članovi Društva i djelatnici Kolegija: Sandra Sloković, prof. mentor, Orijana Paus, prof. savjetnik, Kristina Varda, prof. mentor i Irena Hudak Bogešić, prof. mentor.

PKKG

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.