70-ta obljetnica Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s maticom domovinom

213. rujna 2013. je u znak sjećanja na 13. rujna 1943., kada je u Pazinu Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uz brojne uzvanike, prisustvovali Darko Lorencin, ministar turizma i Valter Flego, istarski župan.

Svečana sjednica pod predsjedanjem Borisa Demarka, Patricie Antolović i Ivana Bubića započela je Proglasom o sjedinjenju Istre s domovinom kojeg je pročitala Roberta Špoljarić, učenica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

Na svečanoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća Istarski župan Valter Flego, rekao je da su Pazinske odluke povijesne i temelj naše moderne Istre, te dodao: “Skupština Istarske županije 2011. donijela je deklaraciju u kojoj se rujanski događaji iz 1943. proglašavaju događajima 20. stoljeća u Istri. Ovim je Županija odala poštovanje istarskom narodu, predvođenom antifašističkim pokretom, da u jeku Drugog svjetskog rata sam odluči krojiti svoju sudbinu.“.

Podsjećajući na događaje iz 1943., gradonačelnik Renato Krulčić naveo je da su u noći s 9. na 10. rujna partizanske snage ušle u Pazin, a već tri dana nakon toga – 13.9. pod predsjedanjem Joakima Rakovca donesena je povijesna odluka s proglasom i pozivom naroda Istre na ustanak protiv tuđinske vlasti.
Ti su događaji kasnije potvrđeni na sjednici sveistarskog sabora 25. rujna također u Pazinu.

„Na povijesnim tekovinama o kojima smo danas svjedočili Pazin se afirmirao kao simbol – otpora, hrabrosti i odlučnosti, a u novije vrijeme kao značajni centar i sjedište Istarske županije“, zaključio je Krulčić.

Aleksa Ladavac, član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazin, uz osvrt na događaje iz 43. godine, zahvalio je županijskim i gradskim vlastima koje njeguju tradicije antifašizma i Narodnooslobodilačke borbe. Poručio je da Pazin razmisli o značajnijem, jačem obilježavanju 13. rujna – kao dana Grada.

Neposredno prije sjednice delegacije Grada položila je vijenac na spomen ploču na zgradu u kojoj su prije 70 godina donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, a u spomen na sve žrtve rata položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu mjesnog groblja Moj mir.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.