71. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom

71_obljetnica_pazinskih_odluka_2013Dana 12. rujna 2014. godine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, u znak sjećanja na 13. rujna 1943. kada je u Pazinu Okružni Narodnooslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, te povodom 25. rujna – Spomendana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije, kao i 70-e obljetnice osnutka 43. Istarske divizije.

Sjednici održanoj u obnovljenoj dvorani Istra Spomen doma sjedinjenja i slobode, pod predsjedanjem Borisa Demarka, Patricije Antolović i Vesne Ivančić, prisustvovao je, uz brojne uzvanike, i istarski župan Valter Flego.

U svome obraćanju nazočnima, Flego je istaknuo kako Pazinske odluke predstavljaju dio slavne prošlosti kada je Istarski sabor donio povijesne odluke o izdvajanju iz Kraljevine Italije i sjedinjenju sa domovinom. Odluke su označile budućnost Istre i bile putokaz prema slobodi. Ovom prilikom objavio je kako je Skupština Istarske županije donijela odluku da se Grb Istarske županije dodijeli 43. Istarskoj diviziji.

Milan Antolović, predsjednik istarske Udruge antifašista podsjetio je nazočne kako je antifašizam u Istri započeo još 1918. godine, dolaskom vlasti Kraljevine Italije na ove prostore, a svoj vrhunac doživio upravo donošenjem Pazinskih odluka.

Gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je kako su se Istrani kroz Pazinske odluke jasno i nedvosmisleno svrstali na stranu pobjedničke antifašističke koalicije.

„Pazinske odluke logičan su slijed događaja kojima su se Istrani odupirali fašizmu. Pobuna rudara u Labinu, seljaka na Proštini, žena na Tinjanštini, hici gortanovaca kod Berma, odlazak Istrana u partizanske čete u Gorskom kotaru i Lici prethodili su rujanskom općenarodnom ustanku u Istri. Pobunu je potaknuo fašistički teror koji je proganjao ugledne Hrvate i Slovence, zabranjivao im materinji jezik te zatvarao narodna društva i ustanove“, rekao je Krulčić.

„Da su događaji u Pazinu iz rujna 1943. zapisani kao najsvjetliji trenuci naše povijesti u proteklom stoljeću, potvrđuje odluka Sabora Republike Hrvatske iz 2005. godine kojom je „25. rujan“ proglašen spomendanom Republike Hrvatske. Taj dan, kao povijesni dan kada su u Pazinu donijete Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka sa maticom zemljom Hrvatskom, slavimo i kao Dan naše Županije“, podsjetio je Krulčić.

Na samom kraju svečane sjednice učenici 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Luka Ladavac, Josipa Ferenčić i Lana Kalac, recitirali su pjesmu Marije Blagonić „Štabel človek“, dok je Roberta Špoljarić, maturantica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, recitirala pjesmu Mate Balote „Govore da nisam fin“.

U glazbenom dijelu nastupili su Franceska Milohanić, učenica i Dario Budičin, prof. gitare u Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, s melodijama „Summertime“ Georgea Gershwina i „Feelings“ Morrisa Alberta.

Neposredno prije sjednice delegacija Grada položila je vijenac na spomen ploču na zgradu u kojoj su prije 71 godine donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, a u spomen na sve žrtve rata položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu mjesnog groblja Moj mir.

Grad Pazin

2 komentara na “71. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom”

  1. mladapartizanka napisao:

    ajde ipazin lakše malo, pa vec ste imali članak o tome…boooring !!!

  2. malter napisao:

    hahaha samertajm i filings,a di su partizanske pjesme?autocenzura?
    https://www.youtube.com/watch?v=6J7ri91oVcM

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.