8. festival sedam dana stvaranja

Otvorenje 8. festivala Sedam dana stvaranja SVEjednoISTRA biti će u nedjelju 14.08. s početkom u 20:00h u galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin. Započet ćemo s izložbom Darka Brajkovića Đapeta Njapeta – nazvanom „DBĐNj”, a osim nje tijekom svih sedam dana u Pazinu se mogu doživjeti intervencije pod nazivom „AJ, PENSAJ…!!!“ Josipa Pina Ivančića, ili u Kaštelu pogledati: izložba fotografija Nine Šperande – “Kaleidoscope of dreams”, litografije Valtera Černeke “Lito-grota” te izložba fotografija pobjednika foto natječaja održanog u srpnju 2011. godine u sklopu festivala Lucania Lab u organizaciji udruge Terre Sonore iz Scanzana Jonica, Italija, odnedavno grada pobratima s Gradom Pazinom.

I ove 2011. želimo istaknuti naših 6 radionica i preko 50 sudionika, iz raznih krajeva Istre, Hrvatske i inozemstva čiji će se produkti predstaviti već na prva dva dana festivala s radionicom EKSPERI­­MENTALNO GLAZBENO KAZALIŠTE pod nazivom “Slučaj FRATRI z BURAJI“, voditelja Nevena Radakovića. Ostalih 5 radionica predstavit će se zadnjega dana u subotu 20.08. s početkom u 20:00 sati u Kaštelu u Pazinu, a to su:

 

  1. KAZALIŠTE “Pričam ti priču…“ voditelji Šandor Slacki, Šandor Slacki mlađi
  2. VIDEO-AKTIVIZAM “Dokumentarni eksperiment“, voditelji Željka Kovačević, Morana Komljenović i Lovro Čepelak
  3. GLAZBA “Improvizacija“ voditelj Goran Farkaš i Dragan Pajić
  4. FOTOGRAFIJA “Stari Zanati“ voditelj Sven Stilinović
  5. 7DS Umjetnička kolonija bez voditelja

 

Program proizlazi iz unaprijed osmišljenih radionica, odnosno ljudskih potencijala koji jesu već prisutni na festivalu s jedne strane i gostiju koje pozivamo s druge strane.

Osim što je cilj da bude kvalitetan i zabavan, važno je da ujedno bude i edukativan za publiku, ali također za sudionike festivala koji iz njega crpe inspiraciju za stvaranje, a i sami su dio večernjeg programa.

Nit između tradicijske i suvremene kulture s ciljem razumijevanja, poimanja Istre kao cjeline provlači se kroz RADIONICE, PREDAVANJA, OKRUGLE STOLOVE i VEČERNJI PROGRAM na temu SVEjednoISTRA.

Bavimo se ovom temom kako bi osvijestili tradicionalne vrijednosti, istražili ih kroz kreativni proces i prikazali u svijetlu suvremenosti i promjena. Čuvajući tradicionalnu kulturu od zaborava, tražimo poveznicu s današnjim vrijednostima, ali sloboda ne postoji izvan umjetnosti.

Usprkos promociji kulture i umjetnosti kroz festival barem na kratko napuštamo prostor simboličkog, a umjetnost odbacujemo u korist stvarnosti. Dolazi do spontane igre, kreativnosti, samoizražavanja i, što je najvažnije, izvornog iskustva. Nije bitan produkt, nego iskustvo, sam proces stvaranja, dobra suradnja među ljudima i jedinstvo s prirodom. svejedno sve je jedno je istra, kao što nas  tema i upućuje.

 

         Upravo stvoreno.

7DS

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.