8. folklorna večer u spomen Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić

fdp_2014_zeljeznicka_2Folklorno društvo Pazin će u subotu, 14. lipnja, zajedno sa svojim gostima folklornim ansamblom “Tanac” iz Pečuha, društvom izvornog folklora Koprivnički Ivanec, te folklornim društvo Umag održati koncert u spomen na preminule voditelje Cvetka Benazića i Jasenku Štefanić. U pazinskom kaštelu ova će četiri društva predstaviti pjesme, plesove i svirku iz svih dijelova Hrvatske. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Folklorno društvo Pazin predstaviti će nekoliko svojih sekcija. Najmlađa sekcija (djeca od 3 do 7 godina) i ona nešto starija (djeca od 7 do 12 godina) otplesati će Cotić, zaboravljeni ples koji je društvo restaurirali prije tri godine. Odrasla sekcija predstaviti će najpoznatiji istarski ples Balun. Vokalna skupina Veteranke otpjevati će dvije pjesme iz svog bogatog repertoara.

Folklorni ansambl Tanac utemeljen je 1988.godine u Pečuhu, od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, a u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Sakupljeni je materijal ansambl namjeravao i u toj namjeri uspio obraditi s takvom vjerodostojnošću i kakvoćom da im podjednako plješću u malim hrvatskim selima kao i na stručnim festivalima, u Pečuhu, Zagrebu, Budimpešti i Washingtonu. Najviše i najdraži nastupi društva održani su u selima gdje živi hrvatska manjina. U njegovim dječjim i omladinskim sekcijama, plesačnicama plesalo ih je više stotina, a mnogo je zaljubljenika folklora sudjelovalo i na podučavanju plesova u ljetnjim školama folklora. Na koncertu će pokazati kako se plešu „Podravski plesovi iz mađarskog dijela Podravine“.

Folklorno društvo Umag osnovano je 2003. godine, te trenutno broji 20-tak odraslih članova i 30-tak djece. Osim istarskih plesova izvode i Međimurske plesove, stare splitske plesove, Bunjevačke igre te Linđo. Najveći dio nastupa odrade tijekom ljetnih mjeseci, dok jednom godišnje nastoje otići na neko gostovanje. Na koncertu će otplesati Balun kakav se plesao u sjevernoj Istri.

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivane osnovano je 1928. godine pod nazivom „Seljačka sloga“. U današnje vrijeme kontinuirano radi u dvije folklorne i jednoj tamburaškoj skupini, a broji 70-ak članova. Društvo je organizator manifestacije „Ivanečki kresovi“ prilikom koje se u Koprivničkom Ivancu okupi nekoliko stotina čuvara narodne baštine i kulture. Svoju bogatu narodnu nošnju, plesove i pjesme Podravine rado pokazuju na nastupima diljem Hrvatske i Europe. Kažu da nije uvijek lako biti odgovoran za očuvanje povijesnog bogatstva jedne sredine, ali je takva odgovornost ujedno i velika čast. Na koncertu će pokazati splet podravskih plesova i pjesama – preko rijeke Drave, ravna Podravina.

Ova je folklorna večer uvod u TradInEtno festival, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Pazina.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.