Accuweather izdao sezonsku prognozu za ljeto, na Sredozemlju vrućine, suše i požari!

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, Accuweather, izdao je sezonsku prognozu za ljeto koja na našem području najviše ide u prilog turističkom sektoru, no ne i poljoprivrednicima i vatrogascima.

Sezonska prognoza za ljeto

Dok će olakšanje od vrućina zapadnom dijelu kontinenta često donositi izraženije fronte uz jake nestabilnosti, u južnoj Europi dominirat će ekstremno toplo i suho vrijeme. “Jezgra” vrućine veći dio ljeta zadržavat će se iznad južne i središnje Italije te južnog dijela Balkana, a zatim će se u srpnju i kolovozu proširiti dalje prema sjeveru.

Takvo stanje prema riječima meteorologa Alana Repperta u dijelovima Balkana može rezultatirati jednim od najtoplijih ljeta u posljednjih nekoliko godina!

Uslijed velikih vrućina, južnim dijelovima Italije, Grčke te Balkana prijete velike suše koje mogu uzrokovati probleme s nestašicom vode, lošim prinosima poljoprivrednih kultura i požarima.

Najgore će biti u srpnju i kolovozu kada lokalne izolirane oluje putem udara munja mogu uzrokovati požare. U drugom dijelu ljeta suša bi mogla pogoditi i Srbiju te Rumunjsku, dok bi oslabljene fronte sjevernijem području mogle donijeti olakšanje u obliku prolaznih pljuskova.

Accuweather / Istramet

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.