Agro prognoza: Nakon ekstremne kiše stiže jak mraz!

Nakon što je veći dio područja ponovno natopila iznimno obilna kiša, konačno možemo najaviti dulje stabilno i osjetno hladnije razdoblje uz jak mraz.

Glavno obilježje vremena u posljednjih 7 dana ponovno je bila obilna kiša, naročito na riječkom području gdje je lokalno palo i do 250 mm. Iako apsolutni oborinski rekord za studeni još nije oboren, on će vjerojatno biti do nedjelje. U Istri oborinski rekordi nisu ugroženi, mjesec će na većem dijelu poluotoka (izuzev Labinštine) klimatološki vjerojatno završiti kao “vrlo kišan”.

Temperature zraka tokom cijelog razdoblja bile su ekstremno visoke, a odstupanje je ponegdje iznosilo i velikih 10°C. Prosječne dnevne vrijednosti bile su primjerenije kraju rujna nego li posljednjoj dekadi prosinca. Mraz očekivano nije zabilježen, a minimalne noćne temperature tek su se u unutrašnjosti Istre uspjele sniziti ispod 7°C.

Agrometeorološka prognoza za sljedećih 7 dana – Promjenjivo i toplo

Nakon promjenjivog vikenda uz povremenu kišu, sumaglicu i maglu te jugo, u ponedjeljak slijedi razvedravanje uz jačanje bure na cijelom području.

Temperature zraka osjetno će se sniziti značajno ispod prosječnih vrijednosti za doba godine, a nakon smirivanja vjetra uvjeti za noćno ohlađivanje bit će idealni, stoga valja očekivati jak mraz. Temperature zraka pri tlu u unutrašnjosti Istre pritom bi se mogle sniziti i na -10°C.

Povoljno i hladno vrijeme prema svemu sudeći potrajati će cijeli tjedan, što je svakako dobra vijest za sve koji planiraju radove na otvorenom.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.