Agrotehničari posjetili Dane meda u Pazinu

Učenici 2. i 3. razreda Srednje škole Mate Balote – agrotehničarskog smjera, ovoga su tjedna po prvi put učestvovali u stručno vođenoj degustaciji meda, na pazinskim Danima meda, uz prezentaciju pod nazivom Pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda (prof. dr. sc. Dragan Bubalo, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu).

Nakon veoma poučne, ali i posebno slatke degustacije, zaključili smo da se okusi meda značajno razlikuju, ovisno o različitim faktorima proizvodnje koje najbolje poznaju vrsni pčelari. Isprobali smo različite vrste meda od bagrema, lipe, livade, kestena, pa i nove vrste meda od mandarine iz bogate doline Neretve. Sve se ove vrste meda razlikuju po boji, ali i mirisu, okusu te konzistenciji. Okuse uspoređujemo s poznatim okusima citrusa, karamele, začinskog bilja, čak i zagorenog šećera.

Nakon slatkoga dijela posjete, poslušali smo i predavanje Podrijetlo meda na hrvatskom tržištu – Što i kako dalje? (dr. sc. Dražena Lušića), bilo je riječi i o kvaliteti meda. Drugo predavanje rezultat je istraživanja Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč – Preferencije potrošača meda u Hrvatskoj (dr.sc. Kristina Brščić, mag. Tina Šugar te dr. sc. Danijela Poljuha), s ciljem zaštite Istarskog meda.

Učenici su dobili i jedinstvenu priliku razgledanja velike ponude pčelarske opreme te raznolikih pčelinjih proizvoda.

parentium.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.