Akcija “Manje oružja – manje tragedija” u Pazinu, za vrijeme sajma

akcija_oruzje.jpgMinistarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP – United Nations Development Programme) i uz financijsku potporu iz EU regionalnog projekta SEESAC, potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana, zajednički provodi akciju naziva “Manje oružja-manje tragedija”kojom se nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja.

Svakodnevno smo svjedoci pronalaska ubojitih sredstava, te činjenice da građani još uvijek ilegalno posjeduju oružje, kao i brojnih tragedija koje one uzrokuje. Neprestana težnja za smanjenjem posjedovanja nelegalnog oružja zajednička je zadaća svih institucija, a osobito Ministarstva unutarnjih poslova. Da bi se izbjegle nesreće pri rukovanju oružjem i eksplozivom, najčešće mladih, neiskusnih i nestručnih osoba, osobito je važno preventivno djelovati. Upravo iz tih razloga ova Akcija ima za cilj ostvarenje pretpostavki za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, kao i težnja za uspostavljanjem snažnije veze između javnosti i policije.

Tijekom Akcije “Manje oružja-manje tragedija”(počevši od stupanja na snagu novog Zakona o oružju, od 01.rujna 2007. godine) traje dragovoljna predaja vatrenog oružja, što znači da je novim Zakonom o oružju predviđena vremenski neograničena dragovoljna predaja zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek, i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje, neće se pokretati niti prekršajni, niti kazneni postupak, ukoliko ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjena svih zakonskih policijskih ovlasti.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem,. Eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Također, za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji i legalizaciji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.

Sljedeća aktivnost PU istarske vezana za ovu Akciju održat će se na mjesečnom sajmu u Pazinu, dana 07.12.2010. godine, gdje će policijski službenici PP Pazin i Odsjeka protueksplozijske zaštite u suradnji s lovačkim društvima s područja Pazina na info punktu prezentirati Akciju.

Za vrijeme trajanja Akcije građani će moći dobiti više informacija putem navedenog INFO PUNKTA.

Ovim putem Policijska uprava istarska poziva sve građane grada Pazina i cijele Istarske županije da nam se pridruže u ovoj vrlo važnoj Akciji i na taj način daju svoj doprinos većoj sigurnosti naše zemlje, te sretnijoj i ljepšoj budućnosti mladih bez oružja.

Molimo građane koji žele anonimno predati oružje koje ilegalno posjeduju da isto ne donose na info – punkt, već da pozovu najbližu policijsku postaju, čiji stručni djelatnici će doći preuzeti oružje.

policija.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.