Ako mi netko brzo ne pomogne, s djecom ću završiti na cesti

image001.jpgKarmela se morala preseliti iz Poreča u Gračišće jer si je jedino tamo mogla priuštiti podstanarstvo. No, i iz stana u Gračišću mora se iseliti do kraja godine.

Nezaposlena 37-godišnja Karmela Bajt, samohrana majka devetero djece, a na putu je još jedno, do kraja godine trebala bi se iseliti iz podstanarstva i nema gdje.

Iako ima stalno boravište u Poreču, zbog skupe stanarine od 300 eura, koliko je plaćala, morala se preseliti u Gračišće jer si je jedino tamo mogla priuštiti podstanarstvo. Međutim, iz tog malenog stana koji košta 600 kuna mjesečno, a o uvjetima koje stan pruža bolje je i ne govoriti koliko su loši, mora se iseliti do kraja godine jer će ga vlasnici renovirati.

Postavlja se pitanje što si ta samohrana majka s desetim djetetom na putu može priuštiti sa 4800 kuna, kolika su joj primanja od dječjeg doplatka i porodiljske naknade. Upravo je to razlog obraćanja medijima, preko kojih se nada da će netko imati sluha i pomoći joj u ovoj beznadnoj situaciji.

Ona je, naime, zbog nemogućnosti svakodnevnog putovanja u Poreč zakasnila na raspisan natječaj za pomoć socijalno ugroženoj skupini, koji bi joj mogao riješiti stanarsko pitanje. Kaže da je zamolila da se natječaj ponovi, ali uzalud.

– Objasnili su mi da ne mogu samo za mene ponoviti natječaj. Moram se pravovremeno javiti sljedeće godine – rekla je Bajt. Sada od Grada Poreča dobiva samo jednokratnu pomoć u iznosu od dvije tisuće kuna.

Osim toga, velika joj je, ali ipak nedovoljna pomoć mjesnog svećenika i nekolicine dobrodušnih prijatelja u Gračišću. Nekolicine jer, kako kaže, drugi je ne žele u svom mjestu.

– Djeca su mi svakodnevno na udaru mještana. Provokacije kao “furešti, vratite se otkud ste došli” neizostavne su. Nikad nisam imala direktne okršaje sa susjedima, ali očito smo jako nepoželjni u njihovoj blizini. Čak su mi jednom razbili i prozor – kroz suze priča Karmela.

Karmela je samohrana majka iz Vrbovskog koja se nakon rastave 1993. godine doselila u Poreč te u Gračišće prije četiri godine. Bivši suprug, s kojim ima četvero djece, kako kaže, nikada nije platio alimentaciju za njih, a i sadašnji partner ne pridonosi mnogo. – Jednom ili dva puta mjesečno dođe do nas, malo se poigra s djecom, donese koju sitnicu i to je to.

Nemam nikakva prava tražiti ga više kada nikad nije ni priznao svoju djecu – priča nesretna majka.

A da situacija bude još gora, jednogodišnji joj je sin Benjamin astmatičar i za njegov lijek, babyhaler, mora izvajati 253 kune. Posao je tražila, u školi u Lindaru, ali su je odbili.

– Nije mi lako i ne znam što da radim. Pisala sam i premijeru Sanaderu i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, Porečko-pulskoj biskupiji i ne znam kome sve ne, ali nitko mi se nije obratio.

Iako zbog djece nisam željela uključivati medije u cijelu priču, nemam izbora. Ako mi netko ne pomogne, ubrzo ću se s djecom naći na cesti – objašnjava Karmela Bajt.

gradpula.com, jutarnji.hr

5 komentara na “Ako mi netko brzo ne pomogne, s djecom ću završiti na cesti”

 1. Livio Dolgoš napisao:

  Neka se g-đa prvo obrati Centru za socijalnu skrb ili ako neko iz CZSS iz Pazina, koji je nadležan za područje Gračišća vidi ovaj članak , po službenoj dužnosti dužan je preuzeti ovaj slučaj ( ako već do sada nije upoznat s njim a u to čisto sumnjam)

  G-đi je potrebna na prvom mjestu savjetodavna i pravna pomoć CZSS.

  Što se tiče oca djece, a i sadašnjeg partnera ( ukoliko je on otac ) , također postoje pravne mogućnosti, koje je također ovlašten pokrenuti CZSS po službenoj dužnosti, ali uz njen pristanak.

  Vlasnik kuće nju ne može i ne smije u ovoj situaciji izbaciti iz te kuće, osim ako ona sama ne odluči svojevoljno izaći.

  Što se tiče problema ksenofobičnosti i psihičkog maltretiranja okoline, to je problem policije, koja joj je naravno dužna pomoći ukoliko je upoznata s problemom te obitelji ( a vjerujem da je).

  Bilo bi i lijepo da ovaj članak nekoga senzibilizira ( npr. grad Pazin – ukoliko ima socijalni stan ili neku staru kuću na raspolaganju), a ako grad nema , bilo bi lijepo da toj obitelji netko da staru kuću ( a vjerujem da takvih ima) na korištenje besplatno ili uz simboličnu naknadu.

  Livio Dolgoš, dipl. socijalni radnik

 2. broj1 napisao:

  pa gospodo draga jednemu kiki-ju koj dela budalu od sebe i od vas ima socjalan stan dobiva robu od karitasa a i vjerovatno neku lovu a sposoban je za delat i ni toliko socjalo ugrožen,onda valjda ćeti dat kakvu pomoć toj ženskoj kojoj je više potrebno nego npr:kikiju

 3. Anonimno napisao:

  mislim da je gospodji svakako potrebna pomoc, ali mi nije jasn a jedna stvar (nemojte me shvatiti krivo), ali cemu toliko djece?? i deseto na putu? vjerojatno niti ovo cetvero prvih nije bilo lako uzdrzavat kao samohrana majka,zar je potrebno jos sestoro? pogotovo ako nemaju i drugog stalnog uzdrzavatelja,da ne kazem roditelja,tj. jos jednu placu u domacinstvu?
  naravno da gospodji treba pomoci, ali mi nije jasno zasto radja djecu kad ih nema cime prehranit???

 4. Anonimno napisao:

  Mislčim, svakako je gospođi potrebna pomoć, ali…
  -piše da sadašnji partner ne pridonosi mnogo. Pa zašto ga je gospođa pustila da joj napravi još 6-ero djece?!
  Ako Poreč ne može pomoći sa proračunom 200+ mil kn, teško da može Pazin.

 5. Anonimno napisao:

  Pustimo ženu i njen život. U cijeloj su priči bitna djeca, ona ne bi smjela bit uskraćena nizbogčega.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.