“Ako oni misle da su originalni, onda san ja papa”

7ds_2010.jpgOkruglim stolom “Suradnja nukleus platforma – medunarodna kreativna mreža” u Hiži od besid započeo je preksinoć večernji dio četvrtog dana festivala Sedam dana stvaranja. U radnoj raspravi dogovorena je daljnja suradnja izmedu sudionika festivala iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Nasljedećem bi festivalu 7DS-a umjetničku radionicu trebala održati beogradska udruga kazališne i vizualne umjetnosti “Mapa Balkon” koju čine bivši polaznici amsterdamske akademije Mapa (Moving Academy for Performing Arts). “Živu i konkretnu suradnju” izmedu umjetničkih udruga koje sudjeluju na 7DS-u sve su prisutne udruge i pojedinci formalizirali pismom namjere, zajedničkim dokumentom koji će im koristiti za kandidiranje budućih projekata.

Predstavljena je i podržana internetska socijalna mreža koja je još u realizaciji, svojevrsni umjetnički facebook, pod nazivom “Space of art” čija je autorica projekta slovenska redateljica i vizualna umjetnica Janja Glogovac. Suradnik u projektu, Luka Prica iz Pule, nakon okruglog stola, na platou ispred ulaza u Kaštel gdje se nastavila večer, predstavio je projekt publici kazavši da takva mreža otvara mnoge mogu ćnosti: globalno okupljanje i povezivanje umjetnika, ljubitelja umjetnosti i organizatora umjetničkih dogadanja, povezivanje s galerijama, fondovima, prodaja umjetnina, projekata…

Uslijedila je filmska večer na kojoj je prikazan čitav niz kvalitetnih dokumentarističkih filmova iz produkcije Fade iNa, nekadašnje neprofitne organizacije koja je prije dvije godine osnovala vlastitu tvrtku. U videoprilozima prikazana je djelatnost kazališta Dr. Inat, porečkih udruga S.A.V.E. i USB, Pulske filmske tvornice, kao i pojedinaca; pazinskog glazbenika na tradicionalnim istarskim instrumentima Gorana Farkaša, riječkog astronoma amatera Darija Hercega, kao i projekt “podzemni grad” Svetica te film o angažiranoj umjetnosti.

Osim toga prikazan je mikrofilmić od 81 sekunde “Kaleidoscope of dreams” Nine Šperande i Dragana Družete te kratki mob-dokumentarac potonjeg autora pod nazivom “DJ Roštilj”. Za druženje uz glazbu nakon programa bio je zadužen DJ Perić.

No, još tijekom dana, zapravo točno u podne, započeo je performans kazališne radionice Šandora Slackog starijeg pod nazivom “Radovi u tijeku” koji je pobudio pažnju pretežito umirovljenika, prolaznika i turista koji su se našli na glavnom gradskom trgu. Komentara
onih koji su se našli usred performansa bili su svakojaki.

Od “ki nema dela, si ga najde” i “ako oni misle da su originalni, onda san ja papa” kod onih
kojima je performans bio besmislen, neprimjeren i neugodan do pohvala na ideji, izvedbi,
vremenskoj tempiranosti performansa u vrijeme jutarnje špice te hrabrosti na takvom izlaganju.

U svakom slučaju, iznijeli su kazališno stvaralaštvo na danje svjetlo i pomalo razmrdali svakodnevicu malog grada. Predvodeni sviračem frule Goranom Farkašom petero
polaznika radionica obojanih tijela u različite boje krenulo je medu ljude polupantomimičkim kretnjama koje su uključivale plesne kretnje, da bi ta svojevrsna nijemoigra završila krikovima ispred gradske tržnice, gdje ih je dopratila poveća skupina znatiželjnika.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.