Ako se ne popravi TV signal, građane se poziva na neposluh

2Na početku sjednice župan Valter Flego izvijestio je vijećnike o zaključcima Gospodarsko-socijalnog vijeća o stanju u tvrtki Uljanik-TESU, čiji je osnovni smisao da umjesto kratkoročnih rješenja i dobivanja na vremenu, primjerice nedavne isplate jedne i pol plaće, treba naći trajno rješenje za ovu perspektivnu tvrtku.

Načelnik županijske uprave Valerio Drandić izvijestio je o tijeku izgradnje pulske bolnice. Četiri mjeseca nakon početka radova sve se odvija po planu pa čak i nešto brže, zemljani radovi su skoro završeni, već se betoniraju temelji, a na dijelu objekta već je izlivena i prva ploča. Radovi se urednoplaćaju, a dosad je potrošeno 13 od 281 milijun kuna. Traži se rješenje za deponij građevinskog otpada jer je onaj na gradilištu privremeni. Za jesen se priprema javni natječaj za opremu, rekao je Drandić.

Sandra Čakić Kuhar (IDS) pitala je kako će najavljena reforma zdravstva utjecati na istarsko zdravstvo, a pročelnica Odjela za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić odgovorila je da će prema dosad dostupnim informacijama i raspravama utjecaj jedinica lokalne i regionalne samouprave na zdravstveni sustav biti znatno smanjen, da će se ukinuti neke dosad obavezne djelatnosti domova zdravlja, da će županijske koncesije moći dodjeljivati ali i ukidati Ministarstvo bez suglasnosti Županije, i drugo. Brojne negativne reakcije zdravstvene struke ukazuju da se ovom reformom hrvatski zdravstveni sustav razara, pa je župan Valter Flego pozvao sve zainteresirane da se uključe u raspravu o zdravstvenoj reformi i pridruže inicijativama za bolje prijedloge.

Mirjana Galo (SDSS) je iznijela problem jedne obitelji koja ne može koristiti vlastito privatno vlasništvo na području zračne luke Vrsar, na što je Valerio Drandić iznio podatak da vrsarski aerodrom nije ni u kakvoj koncesiji, ali da je općina Vrsar zainteresirana za koncesiju i da se pitanje nadležnosti nad zemljištem počinje rješavati. Elvira Krizmanić Marjanović (HNS) pitala je kada će početi izgradnja hospicija u Puli o čemu je prošli tjedan potpisano pismo namjere, a župan Flego je, zahvaljujući se Porečko-pulskoj biskupiji na susretljivosti i prepoznavanju ove potrebe kao i na budućem financiranju ovog objekta koji će se nalaziti u krugu pulske bolnice, najavio da slijedi projektiranje i svi drugi uobičajeni pripremni postupci, koje će voditi tim na čelu s dr. Julijanom Franinović, a prema terminskom planu hospicij s 15 kreveta trebao bi se dovršiti do kraja 2016. godine.

Drugo pitanje Elvire Krizmanić Marjanović odnosilo se na direktivu Ministarstva obrazovanja po kojoj se ne dozvoljava zapošljavanje zamjena školskim čistačicama, kuharicama i domarima koji odlaze u mirovinu, već se od osnivača traži raspisivanje natječaja za outsourcing. Župan Flego samo je načelno odgovorio da je to novi udar na proračune, ali i operativni problem za naše škole, koji bi Županija mnogo bolje riješila kad bi za to bila nadležna.

Marino Roce (HDZ) je pitao kada će se nastaviti graditi istarski ipsilon, na što je župan Flego odgovorio da je u operativno-tehničkom smislu sve spremno za nastavak radova, osim modela financiranja koji bi se prema najavama Vlade mogao riješiti u narednih šest mjeseci. Nastavak izgradnje ipsilona nosi 700-800 radnih mjesta kroz tri godine i znači “život” za istarske građevinare, naglasio je župan, dodajući da će se za financiranje izgradnje druge cijevi tunela Učka rješenje tražiti preko europskih fondova.

Na pitanje Nevije Poropat (IDS) dokle se stiglo s izgradnjom četiri škole po modelu javno-privatnog partnerstva, Valerio Drandić odgovara da je izbor partnera za te projekte produžen do 8. srpnja.

Poropat je pitala i što se čini glede negodovanja građana koji imaju loš prijem RTV signala a silom im se naplaćuje pretplata, na što je župan Flego rekao da su nadležne državne službe s problemom upoznate, pa ako do sljedeće skupštinske sjednice ne učine ništa, on će pozvati građane da ne plaćaju uslugu koju ne mogu konzumirati.

Josip Antun Rupnik (Zeleni savez) je predložio da se automatska mjerna stanica kvalitete zraka iz Koromačna premjesti kraj Rockwoola, na što je pročelnik Odjela za održivi razvoj Josip Zidarić rekao da kraj Rockwoola već postoje dvije mjerne stanice, u Zajcima i Čambarelićima, a o premještanju ove treće odlučit će se do kraja godine.

Nezavisni Branko Ružić je predložio da se u županijske infrastrukturne planove unese izgradnja 4 kilometra ceste koja bi olakšala komunikaciju iz Rockwoola prema prometnim pravcima ka inozemstvu, na što je Zidarić izvijestio da se u suradnji s HC-om već planiraju dva takva pravca, jedan kroz Pićanštinu kojeg je i Ružić spomenuo, a drugi od Vranje ka Buzetu s obilaznicom Lupoglava duljine 5,5 kilometara, a za obje te ceste u tijeku je izrada potrebnih studija.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.