Aktivnosti u povodu Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom „Da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“ kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. Tom prigodom raznim događanjima obilježava se ovaj dan čime se ističe važnost i uloga obitelji u razvoju svakog pojedinca ali i važnost obitelji kao temelja društva. Podrška obitelji, stoga je prepoznata kao jedan od prioriteta kako na županijskoj razini tako i u Gradu Pazinu.

U četvrtak, 12. svibnja 2016. U 17, 30 sati u dvorani Dječjeg vrtića „Olga Ban„ Pazin održat će se predavanje za roditelje, odgajatelje i stručne suradnike pazinskih odgojno-obrazovnih ustanova pod nazivom „ ŠTO S NASILJEM MEĐU DJECOM?“ uvažene psihoterapeutkinje Jasenke Pregrad.

Nakon predavanja slijedi rasprava o (ne)nasilju, odnosno o ponašanjima koja generiraju nasilje, o sukobima djece u vrtiću, van vrtića, u školi i kako na njega reagirati; o vršnjačkom nasilju, te o tome kako zaustaviti ponašanja s kojima se roditelji/odgajatelji ne slažu; kako potaknuti odgoj za nenasilje u obitelji i društvu.

U subotu, 21. svibnja 2016. povodom Dana obitelji u zajedničkoj organizaciji pazinskih sportsko-rekreativnih društava Trickeri i Vita, Društva Naša djeca i Zajednice sportskih udruga grada Pazina ove godine po deseti put održat će se obiteljska rekreativna utrka Fameja, s nizom pratećih programa u kojima sudjeluje oko 200 natjecatelja uključujući roditelje, djecu i njihove prijatelje raznih uzrasta. Ova je tradicionalna utrka posvećena obilježavanju Međunarodnog dana obitelji i Dana grada Pazina, pod geslom “Peljimo bičiklete i tečimo svi”.

U sklopu projekta Glava u oblacima a u suradnji sa DND Pazin, DND Motovun, Udrugom Drvo i sova te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Gradska knjižnica Pazin obilježila je 7. svibnja 2016.Međunarodni dan obitelji pričaonicom i radionicom u šumi Paradih u blizini Motovuna.

Dana, 06. svibnja 2016. održana je na gradskom stadionu u Pazinu 15. dječja olimpijada Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin. Nastupilo je oko 450 djece iz pazinskog matičnog i sedam područnih vrtića (Cerovlja, Gračišća, Karojbe, Lupoglava, Motovuna, Svetog Petra u Šumi i Tinjana).

Olimpijadu su otvorili ravnateljica dječjeg vrtića Vesna Rusijan-Ljuština i gradonačelnik grada Pazina Renato Krulčić. Nakon otvorenja slijedilo je paljenje olimpijske baklje i dizanje zastave. Nakon zagrijavanja počela su natjecanja. Natjecanja su provedena u nogometu, trčanju, skakanju, bacanju loptice, potezanju konopa, skakanju u vreći, vožnji tricikla i na poligonu. Olimpijadu organizira Vrtić, zajedno sa Zajednicom sportskih udruga Grada Pazina, Savezom sportova Istarske županije, županijskim Crvenim križem, Javnom vatrogasnom postrojbom Pazin, predstavnicima gradskih sportskih klubova i udruga te roditeljima djece polaznika i zainteresiranim pojedincima i prijateljima pazinskog Vrtića.

Pučko otvoreno učilište u Pazinu provelo je 11. svibnja 2016. edukativnu radionicu u sklopu projekta pod nazivom „Tko se boji interneta još?“ zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temelju Sporazuma o partnerstvu sa Gradovima i Općinama članovima Fonda gradova i općina.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.