Aleksandra Pekica iz Štokovci druga pratilja

Na natjecanju Najuzornija hrvatska seoska žena koje se ove godine održalo u slavonskom mjestu Grabarje pored Kutjeva, Aleksandra Pekica iz Štokovci u općini Svetvinčenat izabrana je za drugu pratilju ovogodišnjoj pobjednici Tamari Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji.

Snage Istre na natjecanju je branila i Olgica Škopac iz mjesta Principi kraj Labina. S Aleksandrom smo se čuli telefonom u trenutku dok se vraćala s natjecanja na koje se prijavila ponukana pobjedom istarske kandidatkinje Davorke Šaina iz mjesta Katun Lindarski koja je titulu najuzornije seoske žene odnijela 2009. godine.

– Izuzetno sam ponosna na osvojeno mjesto druge pratilje i sretna sam što sam imala priliku prezentirati običaje i vrijednosti Istre i Savičente, kaže nam Aleksandra koja zajedno s obitelji već deset godina vodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pekica koje se bavi uzgojem i preradom lavande koju su zasadili na četiri hektara zemljišta.

Osim što proizvodi eterično ulje, ova svestrana i kreativna Istrijanka šije malene jastučiće u raznim oblicima koje puni lavandom, a svakako treba podsjetiti i na unikatni suvenir lutkice u istarskoj narodnoj nošnji punjen lavandom za koju je prije šest godina osvojila brončano odličje u kategoriji hrvatskih etno suvenira.

– Bilo je ovo predivno iskustvo i druženje, a posebno mi je drago što sam s ostalim natjecateljicama ostala u kontaktu. Prilika je to da žene pokažu svoje kvalitete, umijeće i stvari kojima se bave na svojim imanjima, kazala je Aleksandra koja je inače zaposlena u tvornici kablova u Žminju. Kaže da su neki od kriterija da kandidatkinje imaju između 25 i 65 godina, promiču tradiciju, imaju zasađen vrt i aktivno sudjeluju i doprinose razvoju lokalne zajednice. Na natjecanju se predstavila proizvodima od lavande ali i domaćom hranom koju obitelj proizvodi na imanju na kojem drže ovce.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.